Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Tα γερμανικά (και διεθνή) ΜΜΕ και η επιχείρηση «τρομοκρατίας»

Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής του Δορυφόρου


Τα ΜΜΕ συνιστούν μια πολύ σημαντική (την λεγόμενη τέταρτη)  εξουσία και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αντίληψη για να καταλάβει κανείς ότι λειτουργούν υπό τον έλεγχο αυτών που διαθέτουν οικονομική (και δευτερευόντως πολιτική) ισχύ. Καθώς αυτό σε περιόδους κρίσεων καθίσταται ακόμη πιο έντονο, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της καχυποψίας των πολιτών.
Αυτό συμβαίνει  και στη χώρα μας. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας εκφράζει καχυποψία σε εκπομπές και δημοσιεύματα των  ξένων ΜΜΕ, όταν κάνουν αναφορά στη χώρα μας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που υπάρχει η δημοσιονομική κρίση. Τα τελευταία δε 24ωρα, μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, επανήλθε στο προσκήνιο  ο όρος ,,τρομοκρατία,,.

Το ερώτημα που μας απασχολεί είναι κατά πόσο αυτή η αντίληψη μπορεί να οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα, καθώς  είναι γεγονός ότι  πολλές φορές βολεύει να είναι καθοδηγούμενα τα δημοσιεύματα, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για να ισχυροποιηθούν κάποιες απόψεις.

Για να εξετάσουμε, λοιπόν, τα σχόλια των γερμανικών μέσων μαζική ενημέρωσης, τα τελευταία 24ωρα, προσπαθώντας να διακρίνουμε σε ποιο βαθμό είναι κατευθυνόμενα για να μας τρομοκρατήσουν ή αν είναι, δυστυχώς, η ωμή αλήθεια.

Υποστηρίζουν, λοιπόν, οι σχολιαστές και αρθρογράφοι:
Μετά τις ευρωεκλογές και με φόντο την εκλογή του Προέδρου η ελληνική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία μεταρρύθμιση,  ενώ όλες οι κινήσεις της γίνονταν με γνώμονα τον προεκλογικό αγώνα ;
Αυτό αποτελεί ψέμα; Δυστυχώς, όχι.
Υποστηρίζουν, ότι οι πρόωρες εκλογές, οι τρίτες μέσα σε 3 χρόνια, οδηγούν σε αβεβαιότητα και χαμένο χρόνο. Καθώς δε οι πιθανότητες να γίνουν επαναληπτικές εκλογές είναι ορατές,  ο κίνδυνος παρατεταμένης ακυβερνησίας είναι πιθανός. 
Αυτό αποτελεί ψέμα; Δυστυχώς, όχι.
Υποστηρίζουν ότι αν εφαρμοστούν όλα όσα υπόσχεται ο Τσίπρας θα οδηγηθεί η χώρα  πίσω σε μια κατάσταση με υπέρογκα ελλείμματα, άρα θα επιστρέψει σε ότι οδήγησε στην κρίση. 
Αποτελεί αυτό ψέμα; 
Όσο κι αν συμφωνεί κανείς με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κίνδυνος να μην υπάρχουν έσοδα για τις προβλεπόμενες δαπάνες που υπόσχεται, είναι σε μεγάλο βαθμό ορατός. Κατ΄ επέκταση, δεν είναι ψέμα ο ισχυρισμός των ξένων ΜΜΕ.

Υποστηρίζουν ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία δύσκολα θα επιτρέψουν τους λαούς των χωρών αυτών να αποδεχτούν ότι θα γίνει μια διαπραγμάτευση του χρέους εις βάρος τους. 
Αποτελεί αυτό ψέμα; 
Κατηγορηματικά όχι, αν μάλιστα δεν παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι το AfD, το κόμμα των ,,εθνικιστών,,, ιδρύθηκε με αφορμή τα δις που έδωσε η ΕΕ στη χώρα μας για την κάλυψη των ελλειμμάτων.

Αναφέραμε μερικά μόνο παραδείγματα. Είναι σαφές ότι τα ΜΜΕ θα εκφράσουν τα συμφέροντα αυτών που υπηρετούν και όχι των κοινωνιών. Όμως, η τάση κάθε είδους κριτική, κάθε είδους σχολιασμός να θεωρείται επιχείρηση τρομοκρατίας και να εντάσσεται σε μια συνομοσιωλογική θεωρία, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να οδηγεί σε νοοτροπίες και πρακτικές που ήταν υπαίτιες για την δημοσιονομική κρίση.

Καλή χρονιά σε όλους μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.