Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Νέα Δημοκρατία. Κερδισμένη ακόμη και αν χάσει τις εκλογές ;


Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις εθνικές εκλογές με αναφορά στη Νέα Δημοκρατία. 
Για τις προηγούμενες αναφορές στη ΔΗΜΑΡ (βλέπε ΕΔΩ) και ΣΥΡΙΖΑ (ΕΔΩ).
Η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε να αξιοποιήσει στο μέγιστο το "αξίωμα" που ορίζει να κρίνεται πολύ πιο αυστηρά αυτός που διαχειρίζεται το πρόβλημα, από ότι αυτός που το (συν)δημιούργησε. Έτσι, ο Κ. Καραμανλής ενώ αποκρύπτει, εν γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα στατιστικά του μεγέθους του ελλείμματος, κατορθώνει να μπει στο απυρόβλητο, βοηθούμενος και από τη στάση της ΝΔ του Σαμαρά, που στην πρώτη διετία αντιτάχθηκε στο μνημόνιο και συντάχθηκε με την πλειοψηφία της κοινωνίας που έπρεπε να υποστεί σκληρά μέτρα. Αυτό την οδήγησε στην χαλαρή συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου για να επανέλθει στη συνέχεια, ως υποστηρικτής ενός μνημονίου αυστηρότερου από τα προηγούμενα. Η μοναδική απώλεια ήταν η δημιουργία του κόμματος των ΑΝΕΛ, που απλά συνέχισαν την ρητορική του ίδιου του Σαμαρά στα πρώτα χρόνια της κρίσης.
Στις δεύτερες εκλογές του 2012, έλαβε ένα -για τα δεδομένα της εποχής- υψηλό ποσοστό (29,66%) και σήμερα διατηρεί ελπίδες (κάποιες ελάχιστες ) να κερδίσει εκ νέου τις εκλογές.
Μάλιστα,από τη συνεργασία με ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε ο μεγάλος κερδισμένος, αφού οι όποιες απώλειες έπεσαν δυσανάλογα στα κόμματα της συγκυβέρνησης (όπως είχε γίνει αντίστοιχα με CDU-SPD στην Γερμανία).
Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εκλογών.
Πλεονέκτημα της ΝΔ είναι ότι αποτυπώνεται να πρεσβεύει στην κοινή γνώμη περισσότερο από όσο ο ΣΥΡΙΖΑ, τη «σταθερότητα» και την αποφυγή ,,περιπετειών,,, καθώς ο κόσμος δειλά-δειλά ελπίζει ότι θα μπει η χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης (βοηθούν σ αυτό τα πρώτα θετικά οικονομικά στοιχεία).
Οι ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή φαίνεται να υποχωρούν δημοσκοπικά, και μπορεί να ελπίζει ότι – στο ιδιαίτερα πολωτικό κλίμα που αναμένεται - θα μπορέσει να αντλήσει ψηφοφόρους και θα αυξήσει την συσπείρωση, όπου έχει ακόμη περιθώρια.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.