Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

EΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. χωρίς Παπανδρέου

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις εθνικές εκλογές με αναφορά στο ΠΑΣΟΚ 
Για τις προηγούμενες αναφορές στη ΔΗΜΑΡ (βλέπε ΕΔΩ) και ΣΥΡΙΖΑ (εδώ) ΝΔ (ΕΔΩ).
Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ποια θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων αν ο Βενιζέλος τηρούσε την δήλωση που έκανε μετά τις πρώτες εκλογές του 2012, ότι ο λαός έδωσε συγκεκριμένο ρόλο στο ΠΑΣΟΚ, το αποδοκίμασε κι επομένως έμενε να βρούνε τα υπόλοιπα κόμματα τη λύση σχηματισμού κυβέρνησης.
Τελικά μετά τις δεύτερες εκλογές στήριξε μαζί με τη ΔΗΜΑΡ την Νέα Δημοκρατία και μετά την αποχώρηση Κουβέλη συνέχισε τη συγκυβέρνηση μόνο το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.
Με τι προοπτικές βαδίζει το ΠΑΣΟΚ προς τις εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ,  πάρα την αποχώρηση Παπανδρέου αναμένεται να πλησιάσει τα ποσοστά του (ευρωεκλογές) σε ικανοποιητικό βαθμό, αφού ένα μεγάλο μέρος του αποχώρησε ήδη, εντασσόμενο  στα υπόλοιπα κόμματα το 2012. (Οι δημοσκοπήσεις της εποχής της ανατροπής του Παπανδρέου έδιναν 19%, τελικά στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις το ΠΑΣΟΚ έλαβε 12%+13%, για να χάσει κι άλλη δύναμη στις ευρωεκλογές 8%). Συνεπώς, δεν είναι τόσο μεγάλη δεξαμενή για να αντληθεί ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων από το νέο κόμμα Παπανδρέου.
Βέβαια, από την άλλη υπάρχουν μόνο αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ που έχει δεχτεί μια φοβερή κριτική και του έχουν χρεωθεί όλα τα δεινά της χώρας της τελευταίας πενταετίας, γεγονός που έχει παγιωθεί ως πεποίθηση σε μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης.
Η συγκυβέρνηση του έκανε ζημιά, ακόμη και στις περιπτώσεις που στήριζε την κυβέρνηση να μην πέσει και το ίδιο φαινόταν να θέλει και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, το ΠΑΣΟΚ έχανε στις επόμενες δημοσκοπήσεις.
Σε ένα κόμμα με τέτοια ραγδαία πτώση ακόμη και ο καλύτερος πρόεδρος θα αποτελούσε παρένθεση (βλέπε SPD). Έτσι, ο Βενιζέλος δεν αποτελεί ατού στις εκλογές ακόμα και αν κάποιες φορές του χρεώνονται περισσότερα από όσα του αναλογούν.
Αποτελεί το ΠΑΣΟΚ στη λαϊκή συνείδηση, όπως και η ΝΔ, παλιό κόμμα και έχει να αντιμετωπίσει το μέρος της κοινής γνώμης που στέκεται αρνητικά στο σύνολο του πολιτικού συστήματος.
Όλες οι προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο κεντροαριστερό κόμμα ,,κίνηση των 58,, ΕΛΙΑ, Δημοκρατική Παράταξη έχουν αποτύχει.
Συνεχίστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.