Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Τα 4 πλεονεκτήματα του Τσίπρα

Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής


Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με διαφορά τις εθνικές εκλογές και ο Τσίπρας θα είναι ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει τη θητεία του με 4 μεγάλα πλεονεκτήματα, που εκτός απροόπτου, όχι μόνο δεν θα είναι μια "παρένθεση και μόνο", όπως θέλει να πιστεύει ο Σαμαράς, αλλά θα μακροημερεύσει στο Μαξίμου.

Ποια είναι τα 4 πλεονεκτήματα;

Η πλειοψηφία της κοινωνίας θα δείξει μεγάλη ανοχή και αυτό σε βάθος χρόνου. Δεν είναι τυχαίο ότι στην προεκλογική περίοδο φώναζαν ,,τα δυο από τα δέκα που υπόσχεσαι να κάνει μας αρκούν,,.
Για τα όποια λάθη του θα έχει να αντισταθμίσει την 40ετή διακυβέρνηση των άλλων κομμάτων. Επίσης, πέρα από το ποσοστό του υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι της κοινωνίας που παρότι  δεν τον ψήφισε διατηρεί ελπίδες για αλλαγή της κατάστασης, άρα δεν στέκεται αρνητικά απέναντί του.

Η Ευρώπη δεν είναι στο 2009, τότε που της μεταφέρθηκε η οικονομική κρίση από τις ΗΠΑ και έπληξε τον αδύναμο κρίκο,  την Ελλάδα. Οι φωνές για αλλαγή οικονομικής πολιτικής είναι πολλές, ανεξάρτητα από το θέμα της Ελλάδας. Μόλις την Παρασκευή η ΕΚΤ – κόντρα στην Γερμανία – ανακοίνωσε την «ποσοτική χαλάρωση» με τη διάθεση περί το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ .
Επίσης, η Ελλάδα δεν είναι στο 2009, δηλ. με μεγάλη ύφεση. Έχει ήδη, πλεονάσματα και προβλέπεται να ακολουθήσει αυξητική πορεία.

Πείστηκε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ότι όλοι οι προηγούμενοι δεν έκαναν διαπραγμάτευση και ότι δέχονταν  τα πάντα, όσα τους επέβαλλε η Ε.Ε. Παρότι η θεωρία αυτή αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού, γεγονός είναι ότι αυτή είναι η επικρατούσα άποψη. Άρα, η όποια οπισθοχώρηση της Ε.Ε. θα θεωρηθεί επιτυχία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, το εκλογικό του σώμα δεν είναι ομοιογενές. Τις περισσότερες συνιστώσες, αργά η γρήγορα θα τις «διώξει» από το κόμμα. Το γεγονός αυτό της ανομοιογένειας θα τον βοηθήσει να προχωράει πιο εύκολα. Σκεφτείτε π.χ. να συνεργαζόταν η Linke με την PEGIDA στην Γερμανία. Γιατί αυτό λίγο – πολύ είναι οι ΑΝΕΛ. Κι όμως, καμία φωνή ούτε των σκληρών αριστερών συνιστωσών δεν έχει διαμαρτυρηθεί. Το επιχείρημα. Ο Καμμένος δηλώνει αντιμνημονιακός και δεν είναι χειρότερος από τους άλλους. Επιχείρημα που περνάει.

Συμπέρασμα: Ο Σαμαράς και η ΝΔ επένδυσαν στην παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ. Σε ένα εγχείρημα που τις περισσότερες φορές αποτυγχάνει και μια από αυτές θα είναι η τωρινή.

ΥΓ: Δεν μπορούμε να μην εκτιμήσουμε θετική, ακόμη και αν ήταν επικοινωνιακή, την αναφορά του Τσίπρα στους Έλληνες που μετανάστευσαν λόγω της κρίσης στους οποίους αφιέρωσε τη νίκη του κόμματός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.