Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Πόσο αληθινή είναι η εικόνα των δημοσκοπήσεων; Σύγκριση δημοσκοπήσεων και αποτελεσμάτων των τελευταίων εκλογών.Της συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

Έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές στο γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις στη χώρα μας περισσότερο διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και λιγότερο την καταγράφουν. Άλλωστε οι επιτυχίες των δημοσκοπήσεων την τελευταία δεκαετία ήταν ελάχιστες.
Η αλήθεια είναι επίσης ότι η κοινή γνώμη περιμένει τις δημοσκοπήσεις για να διαμόρφωση τη δική της άποψη σε σχέση με τον νικητή. Ακόμη και εάν στον περίγυρο μας δεν υπάρχει η ανάλογη εικόνα, οι δημοσκοπήσεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη και δημιουργούν «κλίμα».

Εκλογές Μαΐου 2012.
Δημοσκοπήσεις δημοσίευσαν 10 εταιρίες (στις τότε εκλογές επιτρεπότανε η δημοσίευση δημοσκοπήσεων μέχρι 14 μέρες πριν τις εκλογές). Οι εταιρίες PULSE, VPRC, MRB, MARC, Kapa research, RASS, Metron Analysis, ALCO, PUBLIC ISSUE, GPO.
Στις τελευταίες τους δημοσκοπήσεις οι εταιρίες στην ΝΔ έδιναν από 20,1% (Metron Analysis) έως 25,6% (GPO).
Η ΝΔ έλαβε στις εκλογές 18,9%
Στο ΣΥΡΙΖΑ έδιναν από 9,1% (Kapa Research) έως 13% (VPRC).
O ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 16,8%
Στο ΠΑΣΟΚ έδιναν από 14% (PUBLIC ISSUE) έως 19,5% (GPO).
Το ΠΑΣΟΚ έλαβε 13,2%
Στο ΚΚΕ έδιναν από 8,7% (RASS και ALCO) μέχρι 11,5% (VPRC).
Το ΚΚΕ έλαβε μόλις το 8,5% των ψήφων.
Στο ΛΑΟΣ όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν ποσοστό που έμπαινε στην Βουλή.
Έλαβε 2,9% και δεν πέρασα το κατώφλι του κοινοβουλίου.
Στους Οικολόγους όλες οι εταιρίες έδιναν ποσοστά που την έβαζαν στην Βουλή, της έδιναν μέχρι και 4,3% (Metron Analysis). H μόνη εταιρεία που έδινε κάτω από το 3% ήταν η VPRC που έδινε 2,5%.
Τελικά οι Οικολόγοι έλαβαν μόλις 2,9% και έμειναν εκτός Βουλής.
Τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρα Μπακογιάννη οι 7 από τις 10 εταιρίες την έβλεπαν στην Βουλή με ποσοστό 3+ ενώ έλαβε μόλις 2,7%.
Στη ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη οι 9 δημοσκοπήσεις έδιναν από 7,9% μέχρι και 10,4%. Μόνο η Kapa Research έδωσε 5,5%. Τελικά η ΔΗΜΑΡ έλαβε 6,1%.

Εκλογές του Ιουνίου του 2012
Οι εταιρίες σε σχέση με τα πρώτα δυο κόμματα, δηλ την νίκη της ΝΔ με διαφορά 3%, δίνουν λίγο - πολύ οι 8 από τις 10 εταιρίες. Δεν πρέπει να μην επισημάνουμε όμως ότι δυο εταιρίες (PUBLIC ISSUE και VPRC) δίνουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 6% η μια και 3,5% η άλλη.
9 εταιρίες δίνουν στο ΠΑΣΟΚ πάνω από 13% ενώ το ΠΑΣΟΚ παίρνει 12,3%
Οι 9 εταιρίες δίνουν στη στο ΚΚΕ από 5,2% έως 6,7% ενώ το ΚΚΕ παίρνει 4,5%.
Στη Χρυσή Αυγή όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν από 4,1% έως 5,9%. Η ΧΑ έλαβε το 6,9% των ψήφων.

Σ αυτά αν προσθέσουμε την μεγάλη αποτυχία των exit polls στις τελευταίες εκλογές και ιδιαίτερα στις δημοτικές καθώς και την αποτυχία στις προβλέψεις στις ευρωεκλογές τότε σας προτείνουμε καλή ψήφο και αναμονή των αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου