Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την μέρα των εκλογών



Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής

Για το ρόλο των δημοσκοπήσεων έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενό μας σχόλιο.  (ΕΔΩ)
Ας κάνουμε όμως μια καταγραφή των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών, δηλ λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει σαφέστατα ο αέρας του νικητή που δεν αμφισβητείται πλέον ούτε από τα άλλα κόμματα. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ως μεγαλύτερη διαφορά από τη ΝΔ μέχρι και 8%. Το ποσοστό όμως του 33,5% δεν του δίνει αυτοδυναμία. Πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μια είσοδο των ΑΝΕΛ στη Βουλή θα είναι ο βασικός λόγος που δεν θα αποκτήσει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμματα που μένουν εκτός να είναι στο 7% , άρα για να αποκτηθεί η αυτοδυναμία θα χρειαστεί πάνω από 37,5%.

Δείτε πως το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει αυτοδυναμία

Αυτοδυναμία
Ποσοστό κομμάτων εκτός βουλής
38.4%
5%
38%
6%
37.6%
7%
37.2%
8%
36.8%
9%
36.4%
10%
36%
11%
35.6%
12%
35.2%
13%

Στην αριστερή στήλη είναι το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να αποκτήσει αυτοδυναμία και στη δεύτερη στήλη το συνολικό ποσοστό όλων των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής δηλ. δεν θα πιάσουν το όριο του 3%.

ΝΔ: Της καταλογίζουν ότι στον προεκλογικό αγώνα επένδυσε στο φόβο. Η ψαλίδα της διαφοράς δείχνει να ανοίγει αντί να κλείνει. Τα στελέχη του δείχνουν ότι η μάχη είναι χαμένη. Σε αντίθεση με το 2012 μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Πετυχημένο άλλωστε το τσιτάτο "το 50%των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το επιλέγουν για το πρόγραμμά του και το άλλο 50% επειδή δεν πιστεύουν ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του (σε σχέση με τις συμφωνίες με τους δανειστές)".

ΠΑΣΟΚ: Όλες οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να είναι μέσα. Η 3η θέση μπορεί να μην είναι ανέφικτη με βάση τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στα άλλα κόμματα (ΚΚΕ, ΧΑ, Ποτάμι) αλλά θεωρούμε ότι θα είναι το κόμμα όπου πολλοί θα αποφασίσουν αν θα το ψηφίσουν την ώρα που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κάλπη. Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

ΠΟΤΑΜΙ : Σε ό,τι αφορά την τρίτη θέση, το Ποτάμι προηγείται σε όλες τις δη­μοσκοπήσεις, υπάρχει όμως πάντα η πιθανότητα απόκρυψης ψηφο­φόρων της Χρυσής Αυγής. Δηλαδή ψηφοφόροι της ΧΑ να μην δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις την πραγματική πρόθεσή τους και έτσι να βρεθούν μπροστά από το ΠΟΤΑΜΙ.

ΚΚΕ: Το ΚΚΕ εμφανίζεται σε ποσοστά από 4,1% έως και 5,5% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Όμως σημείο που αξίζει να σημειωθεί εδώ είναι ότι το ΚΚΕ δεν έχει να αντλήσει ψηφοφόρους από τους αναποφάσιστους, δηλ από αυτούς που ψήφισαν ΚΚΕ στις εκλογές του 2012 και σήμερα δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Δεν αποκλείεται δηλαδή να συμπιεστεί ακόμη το ποσοστό του μπροστά στο ενδεχόμενο μια κυβέρνησης της αριστεράς υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΕΛ:  Κοινή διαπίστωση των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι ότι οι ΑΝΕΛ θα μπουν στη Βουλή και αυτό χάρη στα «πετυχημένα» σποτάκια. !!! Οι τελευταίες δηοσκοπήσεις του δίνουν πάνω από 3%.

ΚΙΝΗΜΑ: Ο Παπανδρέου και το ΚΙΝΗΜΑ μπορεί να πέτυχαν να βρουν τρόπο να απαντήσουν -πετυχημένα είναι η αλήθεια – σε πολλά ερωτήματα για τη διετία 2009-2011 αλλά όλες οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν μακριά από το 3%. Βέβαια το μεγάλο, σχετικά, ποσοστό αναποφάσιστων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και η τελική τους επιλογή δεν θα κρίνει μόνο την τύχη του ΠΑΣΟΚ αλλά αφήνει βάσιμες ελπίδες στο ΚΙΝΗΜΑ να διαψευστούν πανηγυρικά οι δημοσκοπήσεις. Επίσης η στοχοποίηση του Παπανδρέου δημιουργεί και «κρυφούς» ψηφοφόρους που δεν εκδηλώνονται. Από την άλλη βέβαια δεν γνωρίζει κανείς πόσο αρνητικά θα επηρεάσει η θεωρία της ,,χαμένης ψήφου,,.


Όπως αναφέραμε όμως εμείς είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί στις δημοσκοπήσεις. Και πιστεύουμε με βάση τις δικές μας δημοσκοπήσεις (επικοινωνία με πολίτες), ότι και αυτή τη φορά θα πέσουν έξω και μάλιστα προβλέπουμε ΜΕΓΑΛΕΣ εκπλήξεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.