Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Οι δολοφόνοι της μνήμης


του Δημήτρη Ψαρρά

Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος σήμερα, και στις τηλεοράσεις πολλών χωρών θα προβληθεί για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ Night Will Fall, με σκηνές από τις πρώτες κινηματογραφικές λήψεις των συμμάχων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1945.

Για το ιστορικό αυτών των λήψεων που μοντάρισε ο Αλφρεντ Χίτσκοκ διαβάσατε ήδη σε ρεπορτάζ της Βένας Γεωργακοπούλου («Εφ.Συν.», 15.1.2015).

Δυστυχώς η Ελλάδα εξαιρείται από τις χώρες προβολής, λες κι εδώ δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε το τέρας του αντισημιτισμού να στρογγυλοκάθεται ακόμα και στη νέα Βουλή.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι, αν εξαιρεθεί μια προσπάθεια τηλεοπτικής ανασύστασης του αρχικού ντοκιμαντέρ του Χίτσκοκ το 1984, οι σκληρές σκηνές από το Μπέργκεν Μπέλσεν έμειναν άγνωστες μέχρι σήμερα.
Το υλικό φυλασσόταν στο βρετανικό Imperial War Museum, επειδή οι υπεύθυνοι θεωρούσαν ότι κανείς δεν μπορεί να αντέξει την εικόνα των επιζώντων των στρατοπέδων τη στιγμή της απελευθέρωσής τους.

Το καταχώνιασμα επί 70 χρόνια αυτού του φοβερού ντοκουμέντου αποδεικνύει βέβαια έμμεσα ότι είναι εντελώς αστήρικτη η επιχειρηματολογία των περιβόητων «αναθεωρητών».

Αντίθετα με όσα υποστηρίζουν οι απολογητές του χιτλερισμού, οι σύμμαχοι από την πρώτη στιγμή θέλησαν να μειώσουν την έκταση της ναζιστικής κτηνωδίας, ακολουθώντας τις πολιτικές σκοπιμότητες της εποχής.

Όμως η πραγματικότητα των στρατοπέδων σκορπά ακόμα και σήμερα τη φρίκη.

ΠΗΓΗ efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.