Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Γιατί τα περί Αριστερής παρένθεσης είναι όνειρα θερινής νυκτός

Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής

Το σενάριο που κυκλοφορεί, κυρίως, από το χώρο της ΝΔ - αλλά όχι μόνο - ότι πολύ σύντομα θα καταρρεύσει η νέα κυβέρνηση και θα αποτελεί απλά μια παρένθεση, φαίνεται να είναι περισσότερο ευχή παρά να ακουμπάει την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την απλή λογική 3 είναι τα επικρατέστερα σενάρια στην αντιπαράθεση ελληνικής κυβέρνησης με το διευθυντήριο της Ε.Ε..

Σενάριο πρώτο: Μετά από αντιπαραθέσεις η κυβέρνηση καταλήγει σ έναν συμβιβασμό και σε συμφωνία με τους δανειστές. Η αίσθηση που θα έχει αφήσει η κυβέρνηση θα είναι ότι αντιστάθηκε, ότι το πάλεψε και κέρδισε κάτι, ότι και όσο να είναι αυτό το κάτι.

Σενάριο δεύτερο:  Η αντιπαράθεση δεν καταλήγει σε συμφωνία. Η κυβέρνηση προχωράει σε δημοψήφισμα. Η πλειοψηφία των πολιτών επιλέγει το συμβιβασμό με την ΕΕ. Και στην περίπτωση αυτή δεν θα έχει χάσει η Κυβέρνηση γιατί κανείς δεν θα μπορεί να την κατηγορήσει ότι δεν τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, έχοντας μάλιστα να επιδείξει την πυγμή προς τους δυνατούς της Ευρώπης.

Σενάριο τρίτο (συνέχεια του δεύτερου). Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους ψηφίζουν στο δημοψήφισμα ενάντια στο συμβιβασμό, στην πράξη δηλαδή την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.. Όποιες και να είναι οι μετέπειτα συνέπειες, από τη στιγμή που θα έχει αποφασίσει ο ίδιος ο λαός, η σημερινή κυβέρνηση το πολύ να κατηγορηθεί από κάποιους ιστορικούς του μέλλοντος. Το "όχι" θα πάρει - έστω προσωρινά- διαστάσεις εθνικής "ανάτασης".

Υπάρχει και ένα ακόμη σενάριο. Το "παιχνίδι" που βλέπουμε  να είναι στημένο. Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε σημερινή του συνέντευξη στο MEGA επιβεβαίωσε τις ήδη γνωστές επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ πριν τις εκλογές.  Το σενάριο αυτό θέλει η ΕΕ να αφήνει την νέα κυβέρνηση να "παίξει" στην αρχή το παιχνίδι της αντίστασης, να τις δώσουν στη συνέχεια κάτι και να προχωρήσει μετά σε μια συμφωνία. Πάλι η Κυβέρνηση θα βγει κερδισμένη.

Δεν συζητάμε βέβαια, για το σενάριο που θέλει την απόλυτη επικράτηση των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτό τον επιβεβαιώνει απόλυτα μεν, αλλά κινείται μάλλον στην σφαίρα του εξωπραγματικού. Αποτελεί βέβαια, ένα σενάριο που δεν οδηγεί σε "παρενθέσεις".

Αλλά ακόμη και να υπάρξει, όντως, το σενάριο "παρένθεσης" της σημερινής κυβέρνησης, να μην επαληθευτεί κανένα από τα παραπάνω σενάρια, οι κερδισμένοι δεν θα είναι ούτε ο Σαμαράς και η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το ΚΚΕ. Θα είναι, δυστυχώς, κυρίως, η ΧΑ.

Γι αυτό καλό είναι να μην βουλιάξουμε. Γιατί αν βουλιάξουμε θα χρειαστούμε πολλά χρόνια να επανέλθουμε. Να επανέλθουμε όχι αυτή τη φορά οικονομικά και κοινωνικά αλλά ως εταίρος μέσα στην Ευρώπη.


ΥΓ. Το μόνο παρήγορο της πρώτης βδομάδας διακυβέρνησης είναι ότι ο Καμμένος παίζει με τα ελικόπτερα και δεν ανακατεύεται  στις συζητήσεις.  Αν και αυτό το παιχνίδι έχει τα δικά του ρίσκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.