Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Αλήθειες, υπερβολές και η ευκαιρία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

   
Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής
     
   Η ,,αναστάτωση,, που δημιουργήθηκε από τις απανωτές δηλώσεις των Υπουργών της νέας Κυβέρνησης, ήταν υπερβολική. Μπορεί να έγιναν με έναν βιαστικό τρόπο (καθώς δεν είχαν προηγηθεί, ως είθισται οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή), δεν ήταν όμως και κάτι που δικαιολογεί tόσο μεγάλη συζήτηση. Βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Για όσους δε, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανήκουν στην κατηγορία των πολιτών που θεωρούσαν ότι δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, δεν δικαιούνται να αποδώσουν ευθύνη στην νέα κυβέρνηση.
     
    Επίσης, στην σφαίρα της υπερβολής κινούνται κάποιες φωνές που ζητούν μέσα στο πρώτο 48ωρο να εφαρμόσει το πρόγραμμά της η νέα κυβέρνηση.
     
    Η αλήθεια πάντως, είναι ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δημιουργεί απόλυτα δικαιολογημένα κριτική στο εξωτερικό. Πόσο εύκολα, για παράδειγμα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς συνεργασία των linke Bündnis 90 με το Afd στη Γερμανία;
     
    Το γεγονός ότι δηλώνει αντιμνημονιακή δύναμη από μόνο του δεν σημαίνει  κάτι το ιδιαίτερο, καθώς στην Ευρώπη θα βρούμε πολλές δυνάμεις των άκρων που είναι ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ. Από την Λεπέν στην Γαλλία μέχρι και την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.
     
    Γεγονός είναι ότι η νέα κυβέρνηση βιώνει τον πόλεμο που δέχτηκε η αντίστοιχη κυβέρνηση από τις αγορές το 2010. Μόνο που τότε ο ΣΥΡΙΖΑ το θεωρούσε εύκολο να αντιδράσει κανείς και με μεγάλη ευκολία χαρακτήρισε προδότη όποιον δεν είχε τη δύναμη να αντισταθεί στις αγορές που τζόγαραν στην πτώχευση της χώρας. Οι ίδιες αγορές που χθες ανάγκασαν τον Υπουργό Οικονομίας να παρέμβει για να τις καθησυχάσει.
     
    Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει μια μεγάλη ευκαιρία. 6 χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση και 5 χρόνια μετά την κρίση στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι φωνές που μιλούν για αλλαγή πολιτικής (δεν αναφερόμαστε εδώ σε κόμματα του τύπου "Κίνημα Πέντε Αστέρων" του Μπέτε Γκρίλο στην Ιταλία). Αυτές οι φωνές είναι δυνητικοί σύμμαχοι στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορέσει να χειριστεί με επιδεξιότητα την κατάσταση και δεν μεταβληθεί σε "ελέφαντα σε υαλοπωλείο" υπάρχει πιθανότητα τόσο το ίδιο το κόμμα -ο ΣΥΡΙΖΑ- όσο, πρωτίστως, η χώρα και η Ευρώπη να βγουν κερδισμένοι.
     
     
    ΥΓ: Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, και την κατάργησή τους, φαίνεται ότι την κυβέρνηση διατρέχει  μια λογική ισοπεδωτική ως προς την κρατικοποίηση. Άλλο είναι η ύδρευση, άλλο η ΔΕΗ και άλλο π.χ. τα περιφερειακά αεροδρόμια. Όσο θυμόμαστε τις εικόνες χιλιάδων τουριστών να περιμένουν έξω από τα αεροδρόμια στις ουρές για να κάμουν check in σίγουρα δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε την άποψη ότι έχουμε την πολυτέλεια να μην αλλάξουν τα πράγματα εκεί. Το κράτος έχει τη δυνατότητα, τα χρήματα ; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.