Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

EΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Η άκρα δεξιά με Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις εθνικές εκλογές με αναφορά στη Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ
Για τις προηγούμενες αναφορές στη ΔΗΜΑΡ (βλέπε ΕΔΩ) και ΣΥΡΙΖΑ (εδώ) ΝΔ (ΕΔΩ), ΠΟΤΑΜΙ (ΕΔΩ), ΠΑΣΟΚ (ΕΔΩ),
 
Η Χρυσή Αυγή δεν φαίνεται να διατηρεί τα ποσοστά που τις έδιναν οι δημοσκοπήσεις πριν μερικούς μήνες. Το μεγάλο ερώτημα όμως,  είναι κατά πόσο απαντούν ειλικρινά οι ψηφοφόροι στις δημοσκοπήσεις, με δεδομένο ότι αφορά ένα κόμμα που βρίσκεται στη δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση.
 
Η ΧΑ θα δεχτεί χτυπήματα από την ΝΔ, η οποία ελπίζει στον επαναπατρισμό δικών της ψηφοφόρων και φυσικά με τους «φυσικούς της ηγέτες» στη φυλακή θα δυσκολευτεί ο προεκλογικός αγώνας. Ο κίνδυνος να είναι τρίτο κόμμα, να λάβει δηλαδή ως τέτοιο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως και το να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση συνασπισμού των πρώτων δυο κομμάτων είναι ένα σενάριο που πρέπει να προβληματίσει από τώρα την κοινωνία, γιατί μετά θα είναι αργά.
 
Το άλλο εθνικιστικό και εξίσου επικίνδυνο κόμμα των ΑΝΕΛ φαίνεται πως θα δυσκολευτεί να μπει στην Βουλή. Μπορεί να εμφανίζεται ως δυνητικός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ειρωνεία είναι ότι αν οι ΑΝΕΛ δεν μπουν στην Βουλή τελικά,  αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (το πρώτο κόμμα). Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους ΑΝΕΛ ποσοστά στο κοντά στο όριο και λίγο παραπάνω, αλλά είναι βέβαιο ότι θα δεχτούν πίεση από την Νέα Δημοκρατία που δεν θα είναι εύκολο να την αντέξουν.
 
Οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ θα είναι τα μόνα κόμματα από τη σημερινή Βουλή που δεν θα μπουν στην Βουλή, αφού δεν θα πιάσουν το 3%, μια εξέλιξη που εξυπηρετεί το πρώτο κόμμα. Άρα, η νέα Βουλή θα έχει 6 κόμματα + ενώ το κόμμα του Παπανδρέου δεν έχει καταγραφεί ακόμη γιατί δεν είχε ανακοινωθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.