Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Πενήντα προσωπικότητες κατά της Pegida



Η γερμανική εφημερίδα Bild πρόβαλε στην σημερινή της έκδοση 50 προσωπικότητες της χώρας που τάσσονται ενάντια στην Pegida, μία ημέρα αφού χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους πολλών γερμανικών πόλεων σε αντίπαλες διαδηλώσεις υπέρ και κατά του ξενοφοβικού κινήματος Pegida.
Η Bild κυκλοφόρησε την Τρίτη με μια έκκληση κατά του κινήματος Pegida στο πρωτοσέλιδό της και στο πρώτο «σαλόνι» της, στη 2η και 3η σελίδα, με δηλώσεις από 50 γερμανούς πολιτικούς και προσωπικότητες.
«Λένε "όχι" στην ξενοφοβία και "ναι" στη διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Bild, Μπέλα Άντα στο άρθρο γνώμης του με τίτλο «Μαζί ενάντια στο μίσος για τους ξένους».
Στην εκστρατεία της εφημερίδας συμμετέχουν πρώην πολιτικοί, αθλητές, προσωπικότητες στον πολιτισμό και τη δημοσιογραφία και επιχειρηματίες.
«Η Pegida απευθύνεται σε κενές προκαταλήψεις, στην ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία», έγραψε ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ. «Μια ματιά στο παρελθόν μας και στην οικονομική λογική μάς λέει ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να απεχθάνεται στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο», πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων την πρωτοβουλία της Bild υποστηρίζουν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο σταρ της ροκ Ούντο Λίντενμπεργκ, ο 76χρονος σταρ της ποπ Χάινο και ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Γερμανίας Όλιβερ Μπίρχοφ.
Διαδηλώσεις σε πολλές γερμανικές πόλεις:
Ενώ στη Δρέσδη πραγματοποιήθηκε ξανά διαδήλωση της Pegida ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν πολλές αντιδιαδηλώσεις.
Στη διαδήλωση της Δευτέρας πήραν μέρος 18.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία της Δρέσδης, ένας αριθμός ρεκόρ από την έναρξη των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται από το κίνημα Pegida (Ευρωπαίοι κατά του εξισλαμισμού της Δύσης).
Τη Δευτέρα, παρά τις δηλώσεις πολιτικών από όλα τα κόμματα, και της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, κατά του Pegida οι διαδηλωτές φώναξαν και πάλι «Είμαστε ο λαός!», ένα σύνθημα που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές κατά της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Ισχυρό μήνυμα κατά του ρατσισμού έστειλαν, ωστόσο, χιλιάδες διαδηλωτές σε πολλές γερμανικές πόλεις.
Περίπου 3.000 αντι-διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στη Δρέσδη με το σύνθημα «Ελάτε να μιλήσουμε. Ας αντιμετωπίσουμε πραγματικά τα προβλήματα».
Στο Ροστόκ, οι αντίπαλοι του κινήματος ακούστηκαν, φωνάζοντας κυρίως «Καλώς ήρθατε στη Δύση».
Στην Κολωνία χιλιάδες αντίπαλοι του Pegida ήρθαν αντιμέτωποι με «μερικές εκατοντάδες» ανθρώπους που κατήγγειλαν τον εξισλαμισμό της χώρας. Οι γέφυρες στον Ρήνο, το δημαρχείο και ο εμβληματικός καθεδρικός ναός της πόλης είχαν σβήσει τα φώτα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του κινήματος.
Στο Βερολίνο περίπου 300 οπαδοί του κινήματος συγκεντρώθηκαν κοντά στο δημαρχείο, ενώ 5.000 αντι-διαδηλωτές, κατευθύνθηκαν προς την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Τα φώτα στο κτίριο αυτό, σύμβολο του Βερολίνου, είχαν επίσης σβήσει. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.
Πηγή: BILD, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.