Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας: η γλωσσική πολυμορφία, σήμα κατατεθέν της Ευρώπης

Κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωση των ολιγότερο ομιλούμενων γλωσσών. Η γλωσσική πολυμορφία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και για αυτό η ΕΕ την προστατεύει, καθώς έχει 24 επίσημες γλώσσες και περισσότερες από 60 διαλέκτους. Στο κουίζ μπορείτε να δείτε πόσες από αυτές αναγνωρίζετε.

Οι γλώσσες που ομιλούν περισσότερο στην Ευρώπη είναι τα Γερμανικά (16%), τα Ιταλικά και τα Αγγλικά (13%), τα Γαλλικά (12%), τα Ισπανικά και τα Πολωνικά (8%). Η ΕΕ έχει 24 επίσημες γλώσσες, ενώ οι διάλεκτοι ξεπερνούν τις 60. Τον Σεπτέμβριο του 2013, το ΕΚ με ψήφισμά του κάλεσε για την προστασία της γλωσσικής πολυμορφίας και των γλωσσών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Γλωσσική πολυμορφία στο ΕΚ

-Οι ευρωβουλευτές μπορούν να χρησιμοποιούν στις ομιλίες τους στο ΕΚ, όποια από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ επιθυμούν.

-Όλα τα έγγραφα του ΕΚ δημοσιεύονται και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

-Οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στο ΕΚ, σε όποια επίσημη γλώσσα της ΕΕ επιθυμούν και να λάβουν απάντηση στην ίδια γλώσσα.

-Η ιστοσελίδα του ΕΚ είναι διαθέσιμη και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, ενώ υπάρχουν σε όλες τις γλώσσες λογαριασμοί του ΕΚ στο Twitter.

ΠΗΓΗ    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.