Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Οδηγούμαστε σε νέες εκλογές;


Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής

Το σενάριο να προκηρυχθούν πολύ σύντομα νέες εθνικές εκλογές αρχίζει να κερδίζει καθημερινά έδαφος. Η χθεσινή δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  που παρουσιάζει ότι το 75% των πολιτών να επιθυμεί τη σύγκρουση με την Ε.Ε. επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιδιώξει να βγει από αυτό το αδιέξοδο, με νέες εκλογές για να λάβει, άνετα πλέον, ισχυρή αυτοδυναμία. Μία αυτοδυναμία που θα του επιτρέψει να προχωρήσει στο πρόγραμμά του, χωρίς να χρειάζεται συμμαχίες- τουλάχιστον εντός Ελλάδος.
Αν δεν επιτευχθεί ουσιαστική συμφωνία με την ΕΕ, που να συμβαδίζει με τις υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τότε η κυβέρνηση, για να προχωρήσει στο επόμενό της βήμα, θα μπορεί μέσα από την ανανεωμένη και πιο ισχυρή της νομιμοποίηση (από τις εκλογές), να επιβάλει, μέσω της λαϊκής εντολής, τον τρόπο και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.
Και καθώς, έτσι όπως έχει δημιουργηθεί το κλίμα, όποια και είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων, δεν πρόκειται να πιστωθεί αρνητικά από την πλειοψηφία της κοινωνίας στο ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές θα ήταν "περίπατος". Ένας περίπατος για να απαλλαγεί από τους ΑΝΕΛ, αλλά και από τα όποια αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης είναι αρνητικά, εξαργυρώνοντας παράλληλα, όσα είναι θετικά.
Μένει να δούμε τόσο αν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, όσο και αν το σενάριο αυτό θα έχει ως συνέχεια μια θετική διαπραγμάτευση με τους εταίρους ή μια αρνητική με τις όποιες επιπτώσεις για τη χώρα. Καθώς ένα διαζύγιο  με την ΕΕ, ακόμα και το πιο βελούδινου, δεν μπορεί να αφήσουν ανεπηρέαστες τις ισορροπίες στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.