Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Tο ίδρυμα Κλίντον βραβεύει Έλληνες φοιτητές δημιούργησαν το πρώτο κοινωνικό δίκτυο για τη δημοκρατία

Το YouRule είναι το πρώτο ανώνυμο κοινωνικό δίκτυο. Μια πλατφόρμα όπου όλοι οι πολίτες μπορούν δωρεάν να εγγραφούν και να γράψουν τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Μια ομάδα νεαρών από τη Θεσσαλονίκη σκέφτηκε αυτό το εργαλείο, που στη πορεία, με συζητήσεις επί συζητήσεων κατάφεραν να συμπεριλάβουν την πτυχή της Κοινωνίας των Πολιτών. Έτσι οι πολίτες δεν είχαν μόνο έναν χώρο για να εκφραστούν, αλλά έπρεπε μαζί με το πρόβλημα να δώσουν και μια βέλτιστη λύση όπως την έχουν στο μυαλό τους. Να γίνουν δηλαδή μέρος της επίλυσης, να έρθουν για λίγο στη θέση των ανθρώπων που έχουν αυτές τις αρμοδιότητες και να καταλάβουν τις ευθύνες και τις δυνατότητές τους.
Δημιουργείται, έτσι, λοιπόν ένα δίκτυο ενεργών, ενημερωμένων και σκεπτόμενων πολιτών, οι οποίοι με τις ιδέες και τις σκέψεις τους δημιουργούν μια διαδικτυακή βιβλιοθήκη προβλημάτων και λύσεων στην οποία μπορεί ο καθένας να ανατρέξει, να δει τις βέλτιστες λύσεις όπως τις έχουν προτείνει κάποιοι άλλοι, να συνομιλήσει (ανώνυμα πάντα) με άλλα μέλη του YouRule, να ζητήσει συμβουλή. Αλλά το σημαντικότερο, επιτρέπεται να ακουστεί η οποιαδήποτε άποψη άμεσα και με διαφάνεια, υπεράνω χρωμάτων, κομμάτων και λοιπών διαχωριστικών γραμμών. Αυτή η ανωνυμία, η ευκολία στην χρήση του και η άμεση και δωρεάν προσβασιμότητα του είναι που προσφέρει τελικά την πολυπόθητη ισότητα και δημιουργεί έμπρακτα την Κοινωνία των Πολιτών.
Στο YouRule οι ιδέες καθενός είναι ίσες με τις ιδέες των πιο πλούσιων ή των πιο φτωχών, των πιο όμορφων ή των πιο άσχημων. Αυτό που μετράει είναι η ιδέα και η λύση! Η ομάδα αυτή των νέων πήραν την έννοια της δημοκρατίας και την μετάφεραν στο ίντερνετ. Έγινε δηλαδή το YouRule από κοινωνικό δίκτυο το πρώτο εργαλείο δημοκρατίας. Και αυτό έγινε με την βοήθεια των πολιτών!
Στη συνέχεια, συνδέσαμε και τους δήμους και τις περιφέρειες σε αυτή την προσπάθεια. Έτσι, κάθε πολίτης αντί να χάνει χρόνο και χρήμα σε μετακινήσεις από και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών, να μεταφέρει το αίτημά του και αυτό να καταλήγει πολλές φορές στο λάθος άτομο και να πρέπει να ξανακάνει την διαδικασία από την αρχή, τώρα από το σπίτι του μπορεί και αναφέρει το πρόβλημα του. Αυτό ΑΝΩΝΥΜΑ μεταφέρεται από το YouRule στις κατάλληλες υπηρεσίες και ο πολίτης στην συνέχεια ενημερώνεται σε σύντομο χρόνο για την κατάσταση του προβλήματός του, έχει ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα λύσης του ή επεξήγηση για την μη ικανοποίηση του αιτήματός του. Έτσι, οι πολίτες ενημερώνουν τους δήμους για προβλήματα που μπορεί ποτέ να μην έφταναν στα «αρμόδια αυτιά» και πολλά πράγματα λύνονται απλούστερα και πιο άμεσα λόγω της ύπαρξης αυτής της πλατφόρμας Πηγή: www.lifo.gr
Πριν λίγο καιρό κατέθεσαν αίτηση για υποτροφία στο ίδρυμα Angelopoulos – Clinton GIU. Η κριτική επιτροπή αναγνώρισε την καινοτομία- "πίστεψε στο όνειρό μας για μια πιο δημοκρατική Ελλάδα" λέει η ομάδα και τους έδωσαν την ευκαιρία και την υποτροφία για να ξεκινήσουν
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.