Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

H γερμανική πολιτική σε απομόνωση ή η ηρεμία πριν την θύελλα;


Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα μπορεί να συγκριθεί κατά ένα τρόπο με την εποχή που η Ελλάδα δήλωνε θετική απέναντι στην έναρξη συνομιλιών της Τουρκίας με την Ε.Ε., και ανάγκασε όλους όσους  κρυβόταν πίσω από την δική μας άρνηση, να εκφράσουν τις διαφωνίες τους.

Έτσι και τώρα, φαίνεται ότι υπήρχαν αρκετές φωνές που δεν ήθελαν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο σταθεροποιητικό πρόγραμμα της Ε.Ε.. Τώρα που αντέδρασε η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκει ξαφνικά υποστηρικτές τον έναν μετά τον άλλον.

Οι πολλές φωνές ενάντια στην σκληρή οικονομική πολιτική στην Ε.Ε. φέρνουν και άλλους συμμάχους, ενώ ακόμη και τα γερμανικά ΜΜΕ στην πλειονότητά τους δεν μπορούν να συγκριθούν με τα δημοσιεύματα του 2010, αν εξαιρέσει κανείς τις υπερβολές της γνωστής BILD.

Έτσι, στα πολλά δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ, τόσο σε έντυπα όσο και σε τηλεοπτικές εκπομπές του Σαββατοκύριακου, το κλίμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ιδιαίτερα αρνητικό.

Μπορεί κάποιοι τίτλοι να έχουν επιθετική χροιά αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα σχόλια και οι αναλύσεις εκφράζουν κατανόηση λόγω της κατάστασης στη χώρα μας, δεν δείχνουν ιδιαίτερη ενόχληση για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, αλλά, σχεδόν όλες, απορρίπτουν το κούρεμα.

Μπαίνει η Γερμανία σιγά - σιγά στην πολιτική «απομόνωση»,που θα την αναγκάσει να κάνει ουσιαστικές υποχωρήσεις; ¨Η απλά, περιμένει τη στιγμή της «αντεπίθεσης»; Θα έχει τη δυνατότητα όμως, πλέον, να κάνει αυτά που επιθυμεί όπως  πριν χρόνια ή με αφορμή το ελληνικό θέμα έχουν δημιουργηθεί ήδη νέες ισορροπίες  στην ευρωζώνη.

Πόσο τυχαίος είναι ο χθεσινός τίτλος της Bild am Sonntag που φέρνει τους Γάλλους να έχουν συμφωνήσει με τους Έλληνες, πριν καν ολοκληρωθεί η συνάντηση των δυο Υπουργών Οικονομικών.

Αυτές τις ώρες, αν εξαιρέσει κανείς τις δηλώσεις του Σόιμπλε και κάποιων Βουλευτών του CDU, υπάρχει μια περίεργη «ηρεμία» στην γερμανική κυβέρνηση.

Το ερώτημα, που μένει να απαντηθεί τις επόμενες μέρες είναι τι σημαίνει αυτή η ηρεμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.