Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, από 2-4 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί παρουσία 500 νέων Ποντίων από κάθε γωνιά του κόσμου η 2 η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

«Τα… δισέγγονα της προσφυγιάς του Πόντου από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη δίνουν ραντεβού το φθινόπωρο στην «ανεπίσημη» πρωτεύουσα του Ποντιακού Ελληνισμού, την Θεσσαλονίκη!» αναφέρει το δελτίο τύπου της οργανωτικής επιτροπής.  

«Δέκα χρόνια μετά την 1η Συνδιάσκεψη της Φρανκφούρτης», συνεχίζει η ανακοίνωση, «η νεολαία του Ποντιακού Ελληνισμού πιστή στις αρχές και τις αξίες των προγόνων της, θέτει ως στόχο να δείξει ότι η Ποντιακή Νεολαία είναι ζωντανή, δημιουργική, σύγχρονη, αλλά και με πλήρη συνείδηση της ιστορικής της αποστολής. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην προώθηση και ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, στη διατήρηση και τη διάδοση των ιδανικών και αξιών της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, καθώς και την ενίσχυση των πολύπλευρων σχέσεων της νεολαίας της Διασποράς με την ιστορική της Πατρίδα».

Οι εργασίες θα ανοίξουν το απόγευμα της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής 4 Οκτωβρίου, με το Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού στο ΠΑΟΚ sports arena.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη πέντε διαφορετικών θεματικών ενοτήτων, κατά τις οποίες οι σύνεδροι θα καταθέσουν τις απόψεις τους για θέματα που τους αφορούν, όπως η παιδεία και η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, ενώ θα πραγματοποιηθούν και ομιλίες από διακεκριμένες προσωπικότητες διεθνούς κύρους.

Αναλυτικά οι θεματικές ενότητες:
1. Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον 2. Οι προοπτικές αναγνώρισης της Τριάδας Γενοκτονιών στον 21ο αιώνα και ο ρόλος της ποντιακής νεολαίας
3. Ελληνική Παιδεία και Ελληνικός Πολιτισμός
4. Η Ορθόδοξη πίστη και η ποντιακή νεολαία
5. Η εθνική κρίση του ελληνισμού και η κρίση των αξιών

Σε επικοινωνία που είχε ο «ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ» με τον υπεύθυνο νεολαίας του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη Σταύρο Αμπατζίδη, ενημερωθήκαμε ότι οι θα συμμετέχουν 36 σύνεδροι νεολαίοι από τους Συλλόγους στην Γερμανία και ένας από τους συλλόγους  στην υπόλοιπης Ευρώπης.


Πηγή: ΟΣΕΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.