Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

Το 80% των μαθητών στην Ε.Ε., 75,5% στην Ελλάδα, 68% στην Γερμανία,100% στην Κύπρο διδάσκονται δεύτερη γλώσσα στα δημοτικά

Πάνω από το 80% των μαθητών δημοτικού στην ΕΕ και το 75,5% στην Ελλάδα μαθαίνουν τουλάχιστον, μια ξένη γλώσσα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στις τελευταίες θέσεις οι μαθητές στην Γερμανία, όπου μόλις το 68% μαθαίνουν μια γλώσσα (συνήθως την αγγλική).

Στην τελευατία θέση είναι η Πορτογαλία, με μόλις το 35% των μαθητών να διδάσκεται μια ξένη γλώσσα.

Αυστρία, Μάλτα, Κύπρος και Λουξεμβούργου έχουν σχεδόν απόλυτους αριθμούς στην κορυφή της κατάταξης.

Αλλά και η Κροατία, Ιταλία, Ισπανία , Πολωνία και Γαλλία είναι χώρες στις οποίες οι μαθητές των δημοτικών σχολείων διδάσκονται σε ποσοστό άνω του 95% ξένη γλώσσα.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επειδή η διδασκαλία ξένων γλωσσών - συνήθως η αγγλική - είναι υποχρεωτική) όλες οι χώρες έχουν ποσοστά άνω του 90%.

Οι πλέον διδασκόμενες γλώσσες στην ΕΕ μετά τα αγγλικά (95,6%), είναι τα γαλλικά (27,4%), τα γερμανικά (16,3%), τα ισπανικά (11,6%), τα ρώσικα (2,7%) και τα ιταλικά (1%).

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ (πλην του Βελγίου και του Λουξεμβούργου), τα αγγλικά είναι η πλέον διδασκόμενη γλώσσα στους μαθητές του δημοτικού. Ως δεύτερη ξένη γλώσσα,  τα παιδιά του δημοτικού μαθαίνουν γερμανικά σε οχτώ κράτη μέλη, ενώ γαλλικά σε επτά κράτη- μέλη.

Tα μεγαλύτερα ποσοστά εκμάθησης γαλλικών καταγράφονται στην Ελλάδα (15%), μετά το Λουξεμβούργο (84%) και το Βέλγιο (16%), όπου τα γαλλικά είναι μεταξύ των επίσημων γλωσσών σε αυτές  τις χώρες .

 Το 26% των μαθητών στην Ελλάδα διδάσκεται δύο ή και περισσότερες ξένες γλώσσες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι μόλις 4,6%. Δύο ή και περισσότερες γλώσσες διδάσκονται επίσης, οι μαθητές δημοτικού στο Λουξεμβούργο (89%), στην Εσθονία (33%) και στην Κροατία (18%)

Οι πιο διαδεδομένες γλώσσες μεταξύ των Ελλήνων μαθητών στο δημοτικό είναι τα αγγλικά (74,6%) και τα γαλλικά (15%), ενώ μεταξύ των μαθητών στην ΕΕ είναι τα αγγλικά (77%) και τα γερμανικά (3,2%).

Στην Ελλάδα, η πλέον διδασκόμενη ξένη γλώσσα στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι τα αγγλικά (99%). Ακολουθούν τα γαλλικά (50%), τα γερμανικά (45%) και τα ιταλικά (1,3%).

Τα στοιχεία αναφέρονται στο 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου