Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Και αν οι δημοσκοπήσεις πέσουν έξω;


Δυο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) δίνουν την μάχη για την πρωτιά, τέσσερα κόμματα (ΧΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΠΟΤΑΜΙ) την μάχη για την τρίτη θέση και τρία κόμματα την μάχη για την αποφυγή του "υποβιβασμού" - αποκλεισμού από τη Βουλή (ΛΑΕ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων).

Αυτά δείχνουν, σχεδόν, όλες οι δημοσκοπήσεις.

Όπως, σπεύδουν να  δηλώσουν οι ίδιες, οι δημοσκοπικές εταιρίες, στις μετρήσεις και στα ποσοστά που δίνουν υπάρχει πάντα το ,,στατιστικό σφάλμα,,. Έτσι, την Κυριακή μπορούμε άνετα να δούμε:

Μια ξεκάθαρη πρωτιά ενός των δυο κομμάτων και μια Βουλή με μόνο 6 κόμματα έναντι 8 (ή 9 μερικές) που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.  

Ως πιο πιθανό σενάριο βλέπουμε το δεύτερο. 
Το πρώτο κόμμα να αναδειχτεί με μεγαλύτερη από αυτή που δίνουν οι δημοσκοπήσεις διαφορά και τρίτο κόμμα, δυστυχώς, η ΧΑ και πολύ κοντά στο 3% το κόμμα Λαφαζάνη, Λεβέντης και Καμμένος, με περισσότερες πιθανότητες να είναι εκτός παρά εντός Βουλής . 
Από πού προκύπτει αυτή η εκτίμηση; 
Η ΝΔ έχει συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της περισσότερο από όσο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν φαίνεται να κερδίζει από άλλους χώρους. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ελπίζει σε δικούς του, απογοητευμένους, ψηφοφόρους που τελικά θα πάνε στην κάλπη και έτσι να έρθει πρώτο με διαφορά και πάνω από 3%.
Η ΧΑ είναι ένα κόμμα για το οποίο δεν δηλώνουν όλοι οι ψηφοφόροι του την προτίμησή τους στις δημοσκοπήσεις και τέλος, τα τρία κόμματα που παίζουν στο όριο του 3% θα δυσκολευτούν όσο θα επικρατήσει τα τελευταία 24ωρα η ένταση μεταξύ των δυο πρώτων κομμάτων. Κυρίως ο Λεβέντης και Καμμένος δείχνουν να είναι εκτός Βουλής και η είσοδος του Λαφαζάνη στη Βουλή να κριθεί από λίγες χιλιάδες ψήφους. 


ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.