Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Πως υποδέχονται τα κράτη του πρόσφυγες. Χρηματική υποστήριξη, άδεια εργασίας, έγκριση αιτήσεων.

Τι γίνεται όταν οι πρόσφυγες εγκατασταθούν σε μια χώρα; Σε ειδικό αφιέρωμα το FOCUS μετά από σχετική έρευνα 5 δημοσιογράφων καταγράφει τις διαφορές που περιμένουν τους πρόσφυγες.
Έτσι για Παράδειγμα:
 
Χρηματική υποστήριξη:
Στην Γερμανία η αρχική οικονομική υποστήριξη είναι 143 ευρώ και στη συνέχεια 359 ευρώ + κόστος διαμονής, στην Γαλλία το ποσό (συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου) 343,50 €, στην Μεγάλη Βρετανία 50 € εβδομαδιαίως. Στην Σουηδία λαμβάνουν 2,5€ την ημερησίως.
Μόνο υλική βοήθεια προσφέρουν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ η Αυστρία δίνει 320 €, Ουγγαρία 104-124 μηνιαίως, Ολλανδία 46 – 57,61€, και τέλος η Ελβετία 3 ελ. φράγκα την πρώτη μέρα και στη συνέχεια ανάλογα με το κρατίδιο.
 
Άδεια εργασίας
Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση και στο επίπεδο της χορήγησης άδειας εργασίας.
Ενώ στην Γερμανία δίνεται μετά από 3 μήνες, στην Γαλλία 9, Ιταλία 6, Ουγγαρία 9, Ολλανδία 6, Ελβετία 3, Ισπανία 6. Αμέσως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δίνονται άδειες εργασίας στην Ελλάδα και στη Σουηδία, καθόλου στην Αυστρία και το αργότερο σε 1 χρόνο στην Μεγάλη Βρετανία.
 
Χρόνος επεξεργασίας της αίτησης ασύλου.
Πιο σύντομα ολοκληρώνει τη διαδικασία η Ουγγαρία (15μέρες), σε 2 μήνες η Σουηδία, 3 μήνες η Ολλανδία και η Ελβετία, 5,4 μήνες η Γερμανία, 4,1 μήνες η Αυστρία, 4-6 μήνες η Ιταλία, 9 η Γαλλία, ενώ δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα.
 
Ποσοστό αναγνωρισμένων αιτήσεων ασύλου
Η Σουηδία κάνει δεκτές το 77% των αιτήσεων, το 71% η Ελβετία, το 67% η Ολλανδία, το 59% η Ιταλία, το 44% η Ισπανία, το 42% η Γερμανία,  το 39% η Μεγάλη Βρετανία, το 22% η Γαλλία, το 15% η Ελλάδα, το 9% η Ουγγαρία ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για την Αυστρία.
 
 
Πηγή: Focus, έρευνα των δημοσιογράφων Τ. Heid, J Brockmann, W. Donauer, F. Thewes, C. Velte

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.