Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Επιστολές διαμαρτυρίας από Ντίσελντορφ, Παρίσι, Λονδίνο για εκπαιδευτικά προβλήματα στα ελληνικά σχολεία

Δημοσιεύουμε τέσσερις ανακοινώσεις για το θέμα των ελληνικών σχολείων εξωτερικού από Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων, επιστολή διαμαρτυρίας από τους εκπαιδευτικούς της Μασσαλίας καθώς και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών των αμιγών σχολείων Λονδίνου
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας
Θέµα : Σχολεία Γερµανίας χωρίς εκπαιδευτικούς , κατόπιν εµµονής του Γεν. γραµµατέα κου Χασάπη.
Αξιότιµη κα Υπουργέ,
Με έκπληξή µας παρακολουθούµε το θέατρο του παραλόγου, από έναν Γενικό Γραµµατέα, ο οποίος µε εµµονή αρνείται να εφαρµόσει τον νόµο.
Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους µας, ότι ο κος Χασάπης µε τις δηλώσεις του περί κλεισίµατος των σχολείων µας, δήλωσε και τις προθέσεις του. Τώρα γίνεται κατανοητό, ότι δεν είχε κατά νου καµία εξυγείανση, όταν έβγαλε το Δελτίο τύπου το καλοκαίρι, µε σκοπό να στερήσει από τα σχολεία µας, από εκπαιδευτικούς. Δεν έχει καµία δικαιολογία ο κος Χασάπης , διότι στις 27.08.2015, που φρόντισε να λήξουν οι αποσπασεις των εκπαιδευτικών χωρίς επιµίσθιο, οι εκλογές είχαν ήδη προκηρυχτεί και ήξερε πολύ καλά, ότι όλα παγώνουν και ότι τα σχολεία θα έµεναν για µεγάλο χρονικό διάστηµα χωρίς εκπαιδευτικούς. Γιαυτόν ακριβώς τον λόγο µεθόδευσε: 1ον. Να υπογραφεί η λήξη της παράτασής των ανθρώπων αυτών, την τελευταία κυριολεκτικά µέρα της απερχόµενης κυβέρνησης. 2ον. Να µη σταλεί κανένας αντικαταστάτης τους. Δεν µπορεί να έχει καµία απολύτως δικαιολογία ο κος Χασάπης, όταν άφησε Γυµνάσιο και Λύκειο στην περιοχή µας (Ντόρτµουντ) µε 4 (τέσσερεις ) µόνο εκπαιδευτικούς.
Ο κος Χασάπης πίστεψε, ότι µε ένα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ µέσα στο καλοκαίρι, που ούτε καν σαν Υπουργική απόφαση δεν ήρθε, θα κατάφερνε να µας διαλύσει εύκολα τα σχολεία. Το χείριστο όµως για τον κο Χασάπη δεν είναι, ότι προσπάθησε να καταργήσει νόµο µε ένα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, κάτι, που θυµίζει άλλες εποχές, αλλά ότι δεν εφάρµοσε ούτε αυτό το δελτίο τύπου, εµπνευστής και δηµιουργός του οποίου είναι ο ίδιος. Θα έρθει ο κος Χαςάπης να κάνει µαθηµα στους µαθητές της Γ Λυκείου; Ποιο είναι το κίνητρο του κου Χασάπη και ποιον εξυπηρετεί, όταν δεν εφαρµόζει µε περισσή εµµονή τον νόµο του κράτους; Δηλαδή ο νόµος Ν 4076/2012 δεν το λέει ξεκάθαρα, ότι παράταση της πενταετίας µπορεί να γίνει µεταξύ των άλλων, όταν είναι αδύνατη η αντικατάσταση του αποσπασµένου;
Για τη Ρηνανία Βεστφαλία δεν υπάρχει ούτε ένας υποψήφιος! χωρίς επιµίσθιο για τις βασικές ειδικότητες Φιλολόγου, Φυσικών, Μαθηµατικών κλπ ούτε ένας! Αν ο κος Χασάπης ήθελε να τους αντικαταστήσει µε υποψηφίους από τη λίστα των υποψηφίων ΜΕ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ ας το έκανε. Εµείς δεν θα διαµαρτυρόµασταν, ας τον επέκριναν άλλοι πιο πάνω από αυτόν. Εκτός εάν τους µισθούς των εκπαιδευτικών τους πλήρωνε από τη δική του περιουσία. Όµως δεν έστειλε ούτε έναν ! Πότε περίµενε ή περιµένει να το κάνει; Ήδη πέρασε σχεδόν ένας µήνας χωρίς καθηγητές. (12.08. 2015 άρχισαν τα σχολεία στη περιοχή µας)
Ο κος Χασάπης δυστυχώς απεδείχθη ένας από τους µεγαλύτερος πολέµιους των σχολείων µας. Δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να δει τι γίνεται αυτή τη στιγµή στην Γερµανία. Να ενδιαφερθεί για τις συνθήκες, που επικρατούν για τα ελληνόπουλα. Ποιες δυσκολίες αντιµετωπίζουν τα παιδιά, που ευρίσκονται σε πόλεις, που δεν υπάρχουν ελληνικά σχολεία και αναγκάζονται να φοιτήσουν σε Γερµανικά; Γνωρίζει, ότι οι Γερµανοί δεν αναγνωρίζουν τους ελληνικούς τίτλους σπουδών, και εγγράφουν τα ελληνόπουλα µία και δύο τάξεις πιο κάτω; Γνωρίζει, ότι κανένα γυµνάσιο δεν τα δέχεται και ότι ή µόνη δυνατότητά τους είναι τα επαγγελµατικά ή στη καλύτερη περίπτωση τεχνικής εκπαίδευσης σχολεία; (Real Schule). Δυστυχώς πίσω από ένα γραφείο αποφασίζει για τις τύχες παιδιών, απρόσωπα, ψυχρά και µε απάνθρωπη σκληρότητα. Γιατί εµφανίζει τόση εµπάθεια για τα παιδιά µας;
Αυτά δεν είναι ελληνόπουλα; Δεν φτάνει η ταλαιπωρία των γονέων, που αναγκάστηκαν, οι περισσότεροι να εγκαταλείψουν την χώρα µας κακήν κακώς, και τώρα πρέπει να δουν να καταστρέφεται και το µέλλον των παιδιών τους; Κα Υπουργέ, γνωρίζουµε, ότι αν και είστε Υπηρεσιακή, έχετε την απόλυτη αρµοδιότητα και ευθύνη, για την οµαλή λειτουργία των σχολικών µονάδων.
 Γνωρίζουµε ή τουλάχιστον έτσι γράφτηκε στην ιστοσελίδα του ESOS.GR , του οποίου τακτικότατος πελάτης είναι ο κος Χασάπης, ότι στηρίζεται από υψηλόβαθµα στελέχη του απερχόµενου κυβερνητικού σχηµατισµού, όπως και από τον ίδιο τον προκάτοχο Υπουργό σας κο Μπαλτά .Ξέρουµε ότι είστε στενοί συνεργάτες. Πιστεύουµε, όµως ότι είστε και δίκαιη και θα φροντίσετε να εφαρµοστεί ο νόµος. Τίποτε άλλο. Αν µη τι άλλο ελάτε στη θέση µας και στη θέση των δύσµοιρων παιδιών ,που βλέπουν τις µέρες να περνούν και τα σχολεία να υπολειτουργούν .
 Μετά τιµής
Ο πρόεδρος  Ι. Μπαλαγιάννης

Ο Γραµµατέας  Χ. Νικολάου
--------------------
Eπιστολή διαμαρτυρίας από τους εκπαιδευτικούς της Μασσαλίας

Από τα τέλη Ιουλίου, και εν μέσω θερινών διακοπών, παρακολουθούμε άναυδοι τον εμπαιγμό εκατοντάδων εκπαιδευτικών παντρεμένων και αποσπασμένων στο εξωτερικό, όλων εκείνων που επιμένουν, παρά τις άπειρες δυσκολίες, να διαδίδουν ελληνική γλώσσα-κουλτούρα-πολιτισμό, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν ενωμένες τις οικογένειές τους, αυτήν την κρίσιμη για την Ευρώπη και τον κόσμο περίοδο.
Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να διδάξει τα ελληνόπαιδα -κατακρεουργημένα τα σχολειά από την αρχή της κρίσης, το γνωρίζουν άπαντες - και να διαφημίσει τη μοναδική πολιτιστική μας κληρονομιά σε πολυάριθμους ενήλικες μαθητές, ελληνικής ή μη καταγωγής, συχνά κατόχους ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και φανατικούς τουρίστες της χώρας μας, χάνεται με κάλπικα προσχήματα.
Παράλληλα μεθοδεύεται η αποστολή άλλων «ακριβών» υψηλόμισθων υπαλλήλων προκειμένου να ικανοποιηθούν μετεκλογικές αλλά, με νέες εκλογές σύντομα, και προεκλογικές κούφιες υποσχέσεις, σπέρνοντας τη διχόνοια σε άλλη μια επαγγελματική ομάδα, τους εκπαιδευτικούς, που πλήττονται βαριά, εκτός από τις άγριες μειώσεις μισθών και την ολική απαξίωση της δουλειάς τους, και από «συναδελφικό κανιβαλισμό».
Καλούμε όλες τις ελληνικές κοινότητες και τους εκπαιδευτικούς τους, πόλους έλξεις του ελληνισμού εδώ και δεκαετίες παντού στον κόσμο, να συσπειρωθούν και να βροντοφωνάξουν τον αποτροπιασμό τους για τα σατανικά σχέδια του υπουργείου παιδείας που αμαυρώνει για πολλοστή φορά την εικόνα της χώρας μας , διατυμπανίζοντας ξεδιάντροπα την παντελή απουσία σχεδιασμού σε βάθος χρόνου.
Όλα αυτά τη στιγμή που ελληνικές οικογένειες με τα παιδιά τους συρρέουν και εγκαθίστανται στις ίδιες αυτές κοινότητες που μένουν χωρίς δασκάλους. ‘Οταν η Γαλλία βγάζει τα αρχαία ελληνικά που διδάσκονταν δεκαετίες στα εκπαιδευτικά της ιδρύματα και το ελληνικό κράτος σωπαίνει. Όταν ενταγμένα γαλλικά σχολεία στα οποία διδάσκονταν τα νέα ελληνικά, που με πολύ κόπο τα κερδίσαμε και τα κρατήσαμε, ειδοποιούνται αυτήν την εβδομάδα από τους απερχόμενους έλληνες εκπαιδευτικούς ότι δε θα λειτουργήσουν τα τμήματα γλώσσας. Γιατί οι ίδιοι ...έμειναν χωρίς δουλειά –εκτός βέβαια αν εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους και γυρίσουν πίσω!
‘Ελληνες του εξωτερικού, ας δείξουμε πως δε δεχόμαστε πλέον να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και να μας ζητούν να σιωπήσουμε σε βάρος των παιδιών μας, σε βάρος του αύριο, σε βάρος της ελπίδας να βγει επιτέλους ο ελληνισμός εντός και εκτός συνόρων από τη μαύρη τρύπα στην οποία τον καταδικάζουν τελικά κάποιοι Έλληνες.
Ας αντιδράσουμε έστω τώρα. Γιατί αν δεν το κάνουμε, θα είμαστε άξιοι του εκφυλισμού του λίκνου του πολιτισμού της Ευρώπης αλλά και της Ευρώπης στο σύνολο της, που λυγίζει αυτήν την ώρα κάτω από το βάρος ενός ανεξέλεγκτου εποικισμού.

Πηγή: http://diaspora-grecque.com/modules/altern8news/article.php?storyid=4758

------------------------------------------------------------
Ανακοίνωση της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων
Αγαπητά μέλη, αγαπητοί γονεις των μαθητών των ελληνικών σχολείων Παρισιού και περιχώρων,

Οπως γνωρίζετε, είχαμε προγραμματίσει την έναρξη της σχολικής χρονιάς για τις 12 Σεπτεμβρίου για το σχολείο στο Lycée Arago και για τις 16 Σεπτεμβρίου για το σχολείο στο Raymond Queneau.
Λόγω όμως των επικείμενων εκλογών στην Ελλάδα, ο διορισμός εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθυστερεί . Μετά από διάφορες επιστολές που έχουμε στείλει στους Υπουργούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λάβαμε την απάντηση ότι θα έχουμε τον κατάλογο των διορισθέντων, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Επ’ ευκαιρία, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, τον Ιούνιο, το Υπουργείο αποφάσισε παράνομα να ανακαλέσει τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι τότε μόνο πληροφορήθηκαν ότι η ανανέωση των αποσπάσεων τους δεν ήταν πλέον έγκυρη και ότι θα πρέπει να επανέλθουν τη θέση τους στην Ελλάδα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
Καταλαβαίνετε τον πανικό όλων όσων εμπλέκονται στα συγκεκριμένα σχολεία και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι εχουν κάνει εξαιρετική δουλειά τόσο με τα παιδιά μας όσο και με τους ενήλικες μαθητές. Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν στη Γαλλία εδώ και πολλά χρόνια με τις οικογένειές τους και έχουν παιδιά που φοιτούν στο σχολείο στη Γαλλία.
Η Ελληνική Κοινότητα του Παρισιού και οι σύλλογοι γονέων έστειλαν επανειλημμένα επιστολές στο Υπουργείο. Οι απαντήσεις είναι ακόμα ασαφείς, αλλά εμείς ευελπιστούμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί και τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.
Θα σας ενημερώσουμε το συντομώτερο δυνατό την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων. 

Πηγή: http://diaspora-grecque.com/modules/altern8news/article.php?storyid=4758
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σύλλογος Εκπαιδευτικών των αμιγών σχολείων Λονδίνου

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών των αμιγών σχολείων Λονδίνου (Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Λονδίνου, Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λονδίνου) σας αποστέλλει την παρούσα επιστολή με σκοπό να αιτηθεί την παράταση απόσπασης των εκπαιδευτικών που είναι παντρεμένοι με ομογενείς-αλλοδαπούς, μονίμους κατοίκους του εξωτερικού όπως αυτή προβλέπεται με το άρθρο 8 παρ.9 του Ν.4076/2012, το οποίο προστέθηκε στο άρθρο 18 του Ν.4027/2011, (Α’ 233).
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο, οι εκπαιδευτικοί παντρεμένοι με ομογενείς-αλλοδαπούς, μονίμους κατοίκους του εξωτερικού «... μπορεί να αποσπώνται σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού με τις τακτικές αποδοχές στην Ελλάδα και χωρίς το εκάστοτε επιμίσθιο. Η απόσπαση των εκπαιδευτικών αυτών παρατείνεται για κάθε σχολικό έτος, εφόσον συντρέχουν υπηρεσιακοί λόγοι και υπάρχει θετική αξιολόγηση για την καταλληλότητα του εκπαιδευτικού...». Θεωρούμε νόμιμη και αναγκαία την απόσπασή τους κατόπιν της υποβολής των αιτήσεών τους για παράταση της απόσπασής τους για το σχολικό έτος 2015-16 και σύμφωνα με την εγκύκλιο (Φ.821/62590/Η2/22-04-2015) στα αμιγή ελληνόγλωσσα σχολεία του Λονδίνου.
Υπάρχουν οι προφορικές διαβεβαιώσεις του Διευθυντή του Γραφείου σας, ότι οι παρατάσεις αποσπάσεων εκπαιδευτικών παντρεμένων με ομογενείς-αλλοδαπούς, μονίμους κατοίκους του εξωτερικού και συγκεκριμένα όσων εργάζονται στα αμιγή σχολεία του Λονδίνου θα υπογραφούν άμεσα μετά την έγκριση υπογραφής υπηρεσιακών μεταβολών αποκλειστικά για το Υπουργείο Παιδείας από το ΣτΕ. Ως εκ τούτου, με το παρόν κείμενο, δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους μας των οποίων η παράταση απόσπασης βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Η συμπαράσταση αυτή δεν αποτελεί προϊόν συλλογικού ‘βολέματος’ αλλά εδράζεται: 
1) στον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα που είχαν οι κινήσεις του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ στο θέμα των αποσπάσεων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό με συνέπεια τη βίαιη ανατροπή της επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής των συναδέλφων μας. 
2) σε ένα ζήτημα ισονομίας: αν οι συνάδελφοί μας είχαν ενημερωθεί έγκαιρα για τις προθέσεις του Υπουργείου θα μπορούσαν να αιτηθούν να συμπεριληφθούν στους πίνακες εκπαιδευτικών προς απόσπαση στο εξωτερικό και να διεκδικήσουν δι’αυτής της οδού την απόσπαση στη χώρα κατοικίας τους. 
3) στη συνέπεια με την οποία οι συνάδελφοί μας συνέδραμαν στην καλή λειτουργία του Ελληνικού Δημοτικού Λονδίνου και του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Λονδίνου.
Η καλή αυτή λειτουργία αποτυπώθηκε στην αξιολόγηση από τον ανεξάρτητο βρετανικό οργανισμό αξιολόγησης σχολείων Ofsted στην οποία τα ελληνικά σχολεία – τόσο σε επίπεδο ποιότητας διδασκαλίας όσο και σε επίπεδο συνολικής εικόνας – ανταποκρίθηκαν με επιτυχία. 
4) στην υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, οι οποίοι αν και επέλεξαν ως φορέα σκέψης στη ζωή τους την ελληνική γλώσσα και ως αφετηρία στη ζωή τους τον ελληνικό πολιτισμό στην ουσία στερούνται της επιλογής αυτής. Παρακαλούμε θερμά, γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει με την πρώην ιδιότητά σας ως ειδικής συμβούλου του Υπουργού Παιδείας σε θέματα ομογένειας να επισπεύσετε τις διαδικασίες παράτασης των αποσπάσεών τους για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των αμιγών σχολείων μας. Να είστε βέβαιη ότι θα συνεχίσουμε να τα υπηρετούμε με την ίδια αφοσίωση, επαγγελματικό ζήλο και πραγματική αγάπη για τον μαθητικό πληθυσμό της ομογένειας Λονδίνου που συνεχώς αυξάνει.


Ο πρόεδρος Κ. Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.