Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο κερδισμένος των εκλογών … ακόμη και αν τις χάσει


Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν ένα ντέρμπι στις επικείμενες εκλογές, αλλά με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων δηλώνουν «αποχή-αναποφάσιστοι» είναι ψηφοφόροι που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ, το πιο πιθανό σενάριο φαίνεται να είναι μια επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 3-4%.
Επίσης, τώρα που έχει καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός της εσωτερικής αντιπαράθεσης θα αυξηθεί και η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Το παράδοξο, βέβαια, στη παρούσα φάση είναι ότι αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ  χάσει τις εκλογές και αναδειχτεί δεύτερο σε δύναμη κόμμα, θα παραμένει κερδισμένος.
Αν χάσει την πρωτιά, το πιο πιθανό από άποψη τακτικής είναι να μην δεχτεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ και να προτιμήσει να μείνει στην αντιπολίτευση. Εύκολο σ αυτήν την περίπτωση θα είναι να αναδείξει εκ νέου την αντιμνημονιακή του ρητορική άσχετα αν αυτό το ίδιο κόμμα είχε υπογράψει και ψηφίσει το 3ο μνημόνιο.
Έτσι, η ΝΔ και τα όποια κόμματα συγκροτήσουν την νέα κυβέρνηση θα υλοποιούν τον μνημόνιο και θα έχουν την φθορά των μέτρων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισπράττει για ακόμη μια φορά το κέρδος από την δυσαρέσκεια των πολιτών. 
Κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ σε δυο το πολύ τρία χρόνια θα μπορεί να επανέλθει στη σιγουριά μιας πανηγυρικής νίκης. Εκτός και αν η νέα κυβέρνηση μπορέσει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έχουν χρόνο και θα προλάβουν να αποδίδουν. Αυτό όμως πόσο πιθανό μπορεί να είναι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και με το πολιτικό προσωπικό που διαθέτει ; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.