Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Πάνω από 100.000 διαδηλωτές κατά της TTIP στο Βερολίνο

Τουλάχιστον 100.000 πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατο στο Βερολίνο εκφράζοντας την αντίθεση τους στη Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία, TTIP
Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι συμμετείχε περίπου 250.000 κόσμος, ενώ η γερμανική αστυνομία κάνει λόγο για 100.000. Πρόκειται πάντως σίγουρα για την πολυπληθέστερη διαδήλωση που έχει συμβεί στην πόλη εδώ και αρκετά χρόνια.
Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση έδωσαν εργατικά συνδικάτα, κόμματα της Αριστεράς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, με πάνω από 10.000 στο Άμστερνταμ και χιλιάδες κόσμου σε Μόναχο και Βρυξέλλες. Με μεγάλη, επίσης  επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση που οργάνωσε  η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA  στην  Αθήνα

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των –μυστικών– διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (μέσω της Κομισιόν) και ΗΠΑ. 
Πρόκειται για μια διατλαντική συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών που, αν τελικά επιτευχθεί, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά. Η συμφωνία συζητείται εδώ και δύο περίπου χρόνια εν κρυπτώ ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Επίσημα, στοχεύει στη διευκόλυνση των άμεσων επενδύσεων και στην εξάλειψη "περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων".
Μεταξύ άλλων, η TTIP ανοίγει τον δρόμο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να αναλάβουν οποιονδήποτε τομέα δημοσίων υπηρεσιών επιθυμούν, όπως η υγεία, η παιδεία, το νερό κ.λπ. χωρίς κανέναν ουσιαστικό περιορισμό.
Oi οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως κύριος στόχος της TTIP είναι η απορρύθμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων που αποτελούν "εμπόδιο" στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Mε την ενσωμάτωση της ρύθμισης του Μηχανισμού διαιτησίας Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κρατών, το περίφημο ISDS (Investor-State Dispute Settlement), τα εταιρικά συμφέροντα αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. 
Έτσι, μόνο οι εταιρείες δύνανται να προσφύγουν εναντίον κυβερνήσεων και όχι το αντίθετο, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο κατάφωρα θεμελιακές αρχές της δημοκρατίας, όπως η αρχή της ισότητας απέναντι στον νόμο.Πρόκειται πλέον για ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.