Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Τα 20 σημεία ψηφίσματος της παγκόσμιας συνδιάσκεψης ποντιακής νεολαίας

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της 2ης παγκόσμιας συνδιάσκεψης ποντιακής νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλόνίκη από 2-4 Οκτωρβρίου.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που δημοσιοποιήθηκε, αποφασίστηκαν τα εξής:

1.      Να συγκροτηθεί από τις Ομοσπονδίες, Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Σε αυτή την επιτροπή θα συμμετάσχει ένας νέος από κάθε Ομοσπονδία με την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση. 
2.      Να συσταθεί στο πλαίσιο της κάθε Ομοσπονδίας Ποντιακού Ελληνισμού ειδικής ομάδας, η οποία θα ασχολείται με την προώθηση της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην εκάστοτε χώρα.
3.      Να διοργανωθεί Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την τεκμηρίωση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, σε συνεργασία με τους Ασσύριους και Αρμένιους. 
4.      Ο χαιρετισμός της απόφασης του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Ι. Σαββίδη να ιδρυθεί το Κέντρο Ποντιακών μελετών και δήλωση  ότι οι νέοι Πόντιοι είναι έτοιμοι να λαμβάνουν ενεργό μέρος στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.
5.      Να απαιτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να εντάξει στο αναλυτικό πρόγραμμα των Γυμνασίων και Λυκείων την ιστορία και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού.
6.      Να δημιουργηθεί online σύστημα διδασκαλίας και εκμάθησης της Ποντιακής Διαλέκτου.
7.      Να οριστεί το έτος 2016 ως έτος εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας στην Διασπορά, με το σύνθημα «Μιλήστε Ελληνικά»
8.      Να προταθεί στις Ομοσπονδίες ποντιακών σωματείων όλου του κόσμου να εξετάσουν τα εξής θέματα:
-Δημιουργία του «Σπιτιού των Ποντίων» με έδρα Θεσσαλονίκη, που θα στεγάζει το μουσείο, τη βιβλιοθήκη και το ποντιακό θέατρο, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα κτλ.
-Δημιουργία Ιδρύματος υποστήριξης των ταλαντούχων παιδιών και νεολαίων, που έχουν σημαντικά αποτελέσματα σε τέτοιους τομείς, όπως επιστήμη, μουσική, αθλητισμός κτλ. με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ι. Σαββίδης.
9.      Να χαρτογραφηθούν και να αποτυπωθούν τα Ιστορικά μνημεία του Πόντου. Βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη αναστήλωση των ιστορικών μνημείων, μοναστηριών και εκκλησιών που βρίσκονται στην Ποντιακή γη.
10.  Ο χαιρετισμός των προσπάθειών του Φιλανθρωπικού ιδρύματος του κ. Ιβάν Σαββίδη για την αλλαγή του καθεστώτος χρήσης των Ιστορικών Ναών μας στον Πόντο και στην Μικρά Ασία (Αγία Σοφίας Τραπεζούντας και Νίκαιας). "Συντασσόμαστε με τις προσπάθειές του και δηλώνουμε συμπαραστάτες στον Αγώνα του" αναφέρεται χαρακτηριστικά.
11.  "Εμείς οι νέοι θεωρούμε ότι η Εκκλησία αποτελεί ύψιστης στρατηγικής σημασίας επιλογή στο Οικουμενικό περιβάλλον που ζούμε και προσδοκούμε πέραν της ευχής των Ιεραρχών μας ανά την Οικουμένη και στην υποστήριξη τους" όπως αναφέρεται.
12.  Η ενίσχυση και στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος.
13.  Η Συνδιάσκεψη να εκφράσει την αμέριστη στήριξή της στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο θεωρεί αναπόσπαστο μέρος μια συνολικής και περιεκτικής εκπαίδευσης.
14.  Η απαίτηση άμεσα να αποδοθεί Ελληνική ιθαγένεια στους ομογενείς συμπατριώτες μας από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Για το σκοπό αυτό να γίνουν οι ανάλογες θεσμικές και νομοθετικές αλλαγές και να μειωθεί η χρονοβόρα διαδικασία.
15.  "Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους Σύρους πρόσφυγες και απευθύνουμε έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς και στα εμπλεκόμενα μέρη για την ειρήνη στην περιοχή" ανεφέρεται.
16.  Η πρόταση προς την κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων να εφαρμοστεί το Άρθρο 108Β του Συντάγματος για την ενεργοποίηση του ΣΑΕ.
17.  "Εκφράζουμε την έντονη δυσφορία και αγανάκτησή μας σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Φίλη για τη δημόσια άρνησή του, της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Τον καλούμε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του και να παραιτηθεί" αναφέρεται.
18.  Να εκφράσει την επιτακτική ανάγκη για την οργάνωση και λειτουργία ενός δυναμικού παγκόσμιου τριτοβάθμιου οργάνου στον ποντιακό χώρο. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού η νεολαία θα συμβάλει στη διεξαγωγή του 7ου Παγκόσμιου Οργανωτικού Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού.
19.  Η οργανωτική επιτροπή της συνδιάσκεψης να συνεχίσει το έργο της ως Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας. 

20.  Την άμεση δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών, ώστε να αποκατασταθεί το ζήτημα της περικοπής συντάξεων των ομογενών Ποντίων παλιννοστούντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.