Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Γερμανία: Πόσοι πρόσφυγες φεύγουν οικειοθελώς, πόσοι πρέπει να φύγουν


Σε έρευνα για λογαριασμό της εφημερίδας DIE WELT οι δημοσιογράφοι Andreas Maisch και  Thomas Vitzthum κατέγραψαν  στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της παραμονής των προσφύγων στη Γερμανία.
Από την έρευνα αυτή προκύπτουν τα παρακάτω:
Στην Γερμανία στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015 απελάθηκαν 11.522 πολίτες, των οποίων δεν εγκρίθηκε η αίτηση ασύλου.
Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία έχει προβεί στις περισσότερες απελάσεις .
Σύμφωνα με υπολογισμούς της γερμανικής κυβέρνησης περίπου 200.000 πρόσφυγες πρέπει να φύγουν από τη Γερμανία. Από αυτούς, οι 130.000 χαρακτηρίζονται ως "ανεκτοί" δηλ. γίνεται προσωρινά ανεκτή η παραμονή τους παρά το γεγονός ότι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου και άλλοι 70.000 που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί αλλά προβλέπεται ότι λόγω της χώρας προέλευσης τους δεν θα πάρουν άσυλο.
Οι αρθρογράφοι πιστεύουν ότι η πολιτική σκόπιμα μπερδεύει τους αριθμούς αυτών που οικειοθελώς αναχωρούν από την Γερμανία με τους απελαθέντες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο 22.400 πρόσφυγες συμμετείχαν στο πρόγραμμα REAG/GARP, πρόγραμμα που στηρίζει οικονομικά πρόσφυγες που αποφασίζουν να επιστρέψουν σε συγκεκριμένες χώρες. Μάλιστα προγράμματα τέτοιου είδους δεν τρέχουν μόνο η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις όπως και πολλοί δήμοι.  Για παράδειγμα,  η περιφέρεια του Lörrach (Βάδη Βυρτεμβέργη) δίνει περίπου 300€ σε όποιους αποφασίσουν το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα τους.
Γιατί επιλέγουν, όμως, οι πρόσφυγες την οικειοθελή επιστροφή;
Όποιος γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν θα του εγκρίνουν το άσυλο και επιλέξει τη διαδικασία της οικειοθελούς αποχώρησης, έχει το πλεονέκτημα της μη καταχώρησης του στην κατηγορία εκείνων στους οποίους θα απαγορεύεται να ξαναμπούν στη χώρα. Δηλαδή εάν βρει εργασία στην οποία δεν επιθυμεί να απασχοληθεί  Γερμανός πολίτης, τότε θα μπορέσει να επανέλθει στη χώρα. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή της απέλασης, τότε υπάρχει απαγορευτικό επανόδου στη χώρα.
Οικονομικό αντίκτυπο 
Η οικειοθελής αποχώρηση κοστίζει λιγότερο στον Γερμανό φορολογούμενο, καθώς η απέλαση συνοδεύεται π.χ. από τη συνοδεία αστυνομικού επιβαρύνοντας τα έξοδα.
Τις λιγότερες απελάσεις στη Γερμανία και με τάση προς καθοδική πορεία σε σχέση με το 2014 έχει πραγματοποιήσει το κρατίδιο της Θυρρυγίας. 


ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.