Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Ταξίδι στον χορό και την ελληνική μουσική από Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως

Στα πλαίσια προώθησης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Καμπανία, και ειδικότερα του σχεδίου προαγωγής, από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, καθιέρωσης της 24η Οκτωβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού», η Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας διοράνωσε με επιτυχία, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, ημέρα αφιερωμένη στoν «Χορό και Μουσική» της Ελληνικής λαϊκής παράδοσης, με τη συμμετοχή της Μαριάννας Κυριακούδη  και του Ιταλο-Ελληνικού συνόλου ρεμπέτικης μουσικής Evì Evàn.Το Πρόγραμμα περιελάμβανε μαθήματα χορού από Μαριάννα Κυριακούδη, ελληνικό δείπνο με γεύσεις τυπικών παραδοσιακών πιάτων, συναυλία ρεμπέτικης μουσικής από την ιταλο-ελληνική ορχήστρα Evì Evàn.
Τα έσοδα της διοργάνωσης θα διατεθούν στον «Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό», μια ανεξάρτητη οργάνωση αφοσιωμένη στην προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής.
Ειδικότερα για τα ρεμπέτικα τραγούδια, που “έκλεψαν” την παράσταση, όπως μας πληροφορεί το kellianos.blogspot.it,  είναι αληθινές ιστορίες που εξιστορούν την καταραμένη αγάπη, τις κακοτυχίες της ζωής, το πάθος για τον χορό, το κρασί και το ναργιλέ, και βρίσκουν έκφραση σε μουσικές όπου οι εύθυμοι ρυθμοί εναλλάσσονται με μελαγχολικές μελωδίες. Ένα ταξίδι μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Θεσσαλονίκης, μέσα από ανατολικούς, βαλκανικούς και εβραικούς ήχους. Καθορίζεται συχνά ως το μπλουζ της Ανατολής, το Ρεμπέτικο είναι η μουσική του λιμανιού και των προαστίων, της ταβέρνας, της αποξένωσης και της εξέγερσης ενάντια στους κανόνες. Είναι μια διαμαρτυρία για μια απώλεια, αλλά και μια πρόκληση στο κατεστημένο.
Για αυτό και ο ρεμπέτης σήμερα είναι ο επαναστάτης, ο οργισμένος και ο αντισυμβατικός, στον οποίον ταυτίζονται σήμερα οι νέες γενιές που από τα γερμανικά εργοστάσια προτιμούν τις ταβέρνες, το κρασί, την αγάπη, το χασίς και το ναργιλέ. Στην Αθήνα του σήμερα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο μικρότερο νησί του Αιγαίου, δεν υπάρχει ταβέρνα, όπου δεν ακούγονται οι ήχοι και τα τραγούδια του ρεμπέτικου και όπου, μετά τα μεσάνυχτα, ο κόσμος, με γνώμονα το ούζο, δεν χορεύει τους παραδοσιακούς χορούς όπως το Χασάπικο, στους οποίους βρίσκει τη δική του ιστορία και την υπερηφάνεια ενός πολιτισμού που ποτέ δεν σταμάτησε να παράγει αριστουργήματα και που δεν θα πεθάνει ακόμη και κάτω από τη δικτατορία των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Τα Ρεμπέτικα παρουσιάστηκαν από το συγκρότημα EVÍ EVÁN. Το συγκρότημα Evi Evan, με έδρα τη Ρώμη και την Αθήνα, ασχολείται με τη διάδοση της ρεμπέτικης μουσικής από το 2007 και έχει χαρακτηριστεί από το ιταλικό περιοδικό Internazionale ως «η αναφορά του ρεμπέτικου στη χώρα μας». Αποτελείται από επτά μουσικούς οι οποίοι, μεμονωμένα ή από κοινού, συνεργάστηκαν με τον MoniOvadiaστην πλανόδια παράσταση «Οδύσσεια», τον Vinicio Capossela, τον DanieleSepe, τον Giorgio Tirabassi , τον NourEddine Fatty και άλλους καλλιτέχνες.
Οι εμφανίσεις του συγκροτήματος, οι οποίες έχουν καταγραφεί από την Corriere della Sera, Il Fatto Quotidiano, Repubblica, RAI Mediterraneo, Radio Popolare, Radio Onda Rossa, Radio Rai 2, αναπολούν ένα μουσικό ταξίδι από την Κωνσταντινούπολης στην Αθήνας, από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη. Τραγούδια του λιμανιού και των προαστίων, της αγάπης και της ζωής, του πάθος για την μουσική, του κρασιού και του ναργιλέ, όπου οι χαρούμενοι ρυθμοί εναλλάσσονται μελαγχολικές μελωδίες.
Το συγκρότημα αποτελείται από τους:

Δημήτρης Κωτσιούρος: μπουζούκι, μπαγλαμάς, ούτι, τζουράς
Γιώργος Στριμπάκος: μπαγλαμάς, τζουράς, τραγούδι
Daniel Ercoli: κοντραμπάσο, καβάλ, φωνητικά
Luca Cioffi: darbuka, κρουστά
Emiliano Maiorani: κιθάρα
Simone Branchesi: ακορντεόν
Francesca Palombo: ακορντεόν, φωνητικά

Πηγή: Γεν. Γραμ. Απόδημου Ελληνισμού, http://kellianos.blogspot.it/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου