Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Αλλαγή του νόμου για την ευθανασία σχεδιάζει η Γερμανία

Εδώ και ένα χρόνο στην Γερμανία  οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές συζητoύν την αλλαγή του νόμου σχετικά με την ευθανασία .
Το ζητούμενο είναι, αν και πότε θα επιτρέπεται, καθώς και  αν και πότε θα μπορεί να αναλαμβάνουν οι φορείς να βοηθήσουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Stern έχουν κατατεθεί 4 σχέδια νόμου.

Το 1ο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί μια επιτροπή του κυβερνητικού συνασπισμού με υπεύθυνους τους Peter Hintze (CDU), Carola Reimann (SPD) και Karl Lauterbach (SPD) θέλει να δίνει το δικαίωμα της βοήθειας για ευθανασία, με την προϋπόθεση ο αιτών είναι ενήλικος, έχει τη δυνατότητα να κρίνει και πάσχει από ασθένεια που θα οδηγήσει σίγουρα σε θάνατο. Φορείς μπορούν να βοηθούν ανεξάρτητα αν θα λειτουργούν με οικονομικό όφελος ή όχι.

Το 2ο σχέδιο που επεξεργάστηκε, μια άλλη ομάδα υπό τους βουλευτές της CDU, Patrick Sensburg und Thomas Dörflinger, προβλέπει φυλάκιση μέχρι και 5 χρόνια για όποιον βοηθήσει σε ευθανασία ή προτρέψει κάποιον στην ευθανασία. Το δικαίωμα επιτρέπεται μόνο σε ειδικές και ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Το 3ο σχέδιο που δούλεψε μαι ομάδα υπό τους βουλευτές, Renate Künast (Grüne), Petra Sitte (Linke) και Kai Gehring (Grüne), προβλέπει την ελεύθερη βοήθεια σε ανθρώπους που τυραννιούνται, αλλά δεν επιτρέπει σε φορείς να λειτουργούν με οικονομικά κριτήρια στο θέμα αυτό.

Τέλος, το 4ο σχέδιο που επεξεργάστηκε μια υπερκομματική ομάδα από τους βουλευτές Michael Brand (CDU), Kerstin Griese (SPD), Kathrin Vogler (Linke) και Elisabeth Scharfenberg (Grüne), προβλέπει την απαγόρευση της εμπορικής βοήθειας στην ευθανασία, ενώ ο νόμος στα υπόλοιπα θέματα της ευθανασίας να μείνει όπως έχει.

Η νόμος αναμένεται να ψηφιστεί μέσα Νοεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.