Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

Ολοκληρώθηκε το 11ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης στο Γκύτερσλο

Οι Θεσσαλοί της Ευρώπης γιόρτασαν πανηγυρικά τον ιωβηλαίο (100 χρόνια Βασίλης Τσιτσάνης) στην αίθουσα Stadthalle του Γκύτερσλο. 

Στο πολιτιστικό αυτό κάλεσμα-γιορτή ανταποκρίθηκαν επίσης εθνικοτοπικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι από πολλές περιοχές της Γερμανίας, προκειμένου να παρουσιάσουν μουσικοχορευτικά και θεατρικά δρώμενα άμεσα συνυφασμένα με τη Θεσσαλική παράδοση.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης Διαμαντής Γκίκας κήρυξε την επίσημη έναρξη του 11ου Φεστιβάλ στο Γκύτερσλο, τονίζοντας τη σημασία και το ρόλο των Θεσσαλικών Συλλόγων του εξωτερικού για την διάδοση της Θεσσαλικής παράδοσης και τη διατήρηση της Ελληνικής ταυτότητας απανταχού των Ελλήνων και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους από την Ελλάδα και την Γερμανία.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων από το Θεσσαλικό Σύλλογο Γκύτερσλο Γεώργιος Βόμπρας ευχαρίστησε τα μέλη, τους φίλους, τους συντελεστές και τους χορηγούς της εκδήλωσης τονίζοντας: «Ως Θεσσαλοί του Γκύτερσλο είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που έχουμε την τιμή να διοργανώσουμε το ενδέκατο Φεστιβάλ στην πόλη μας που είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από την γέννηση του μεγάλου Θεσσαλού καλλιτέχνη Βασίλη Τσιτσάνη μιας και το έτος 2015 έχει χαρακτηριστεί ως έτος ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ»

Στο Φεστιβάλ παρευρέθηκαν ο Ιερέας της Ενορίας Γκύτερσλο π. Κωνσταντίνος Βογιατζής, ο Πρόξενος του Γενικού Προξενείου Ντύσσελντορφ Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο Δήμαρχος Gütersloh Schulz, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτριος Παπαστεργίου, η Αντιδήμαρχος Τρικκαίων Βασιλένα Μητσιάδη, η Πρόεδρος του Μουσείου Βασίλη Τσιτσάνη Τρικάλων Έφη Λεβέντη, η Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού 'Ολγα Σαραντοπούλου, το μέλος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ρένα Γούλα και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Gütersloh Νίκος Παναγιωτόπουλος .

Οι πρόεδροι και οι αντιπρόσωποι των Θεσσαλικών Συλλόγων κ. Έφη Αντωνίου (Κολωνία), κ. Σοφία Μιχαλέ (Ντύσσελντορφ), κ. Κωνσταντίνος Ζάχος (Γκύτερσλο) και κ. Ελευθερία Θάνου (Μπίλεφελντ) που συμμετείχαν και ενίσχυσαν το φετεινό Φεστιβάλ χαιρέτισαν το κοινό και έδωσαν ραντεβού στο επόμενο Φεστιβάλ που προγραμματίζεται να διοργανωθεί σε μια άλλη πόλη της Ευρώπης.

Βραβεύτηκαν ο κ. Στέλιος Καραγεώργιος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Βασίλης Τσιτσάνης, ο σκηνοθέτης της κινηματογραφικής ταινίας «Ουζερί Τσιτσάνης» κ. Μανώλης Μανουσάκης και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτριος Παπαστεργίου που συγκινημένος εξέφρασε τα συγχαρητήρια για το αξιόλογο και σπουδαίο έργο της Ομοσπονδίας. Δήλωσε δε τη χαρά του και την εξαιρετική τιμή που νιώθει που παρέλαβε την τιμητική διάκριση για τον Βασίλη Τσιτσάνη και υπογράμμισε το σημαντικό έργο για τον Ελληνισμό που επιτελούν οι ομογενειακοί σύλλογοι στο εξωτερικό.

Αποκορύφωση της εκδήλωσης ήταν η καλλιτεχνική παρουσίαση των τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη από τη μουσική ορχήστρα «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» του Δήμου Τρικκαίων όπου συμμετείχαν ο κ. Στυλιανός Καραγιώργος (Τύμπανα), ο κ. Βασίλειος Μητσιάκης (Μπουζούκι), ο κ. Γεώργιος Αγγελάκης (Ακορντεόν), ο κ. Κωνσταντίνος Λάμπας (Μπάσο), ο κ. Δημήτρης Τυχάλας (Κιθάρα), ο κ. Αθανάσιος Κοντονικόλας (Πιάνο), η κ. Χριστίνα Μπελμέζου (Τραγούδι), ο κ. Χαράλαμπος Αντωνίου (Τραγούδι) και ο κ. Νεκτάριος Παπαγεωργίου (Κλαρίνο).

Πηγή: Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου