Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Μια ελληνική ερευνητική ομάδα διαπρέπει στο εξωτερικό

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας ανακήρυξε πρόσφατα το θεατρικό αρχείο της Socìetas Raffaello Sanzio ως αρχείο «ιδιαιτέρως σημαντικού ιστορικού ενδιαφέροντος», του οποίου τα διατηρητέα τεκμήρια μαρτυρούν τη δραστηριότητα, ενός από τους πιο σημαντικούς θιάσους της διεθνούς καλλιτεχνικής πρωτοπορίας 

Η αναγνώριση αυτή, ήταν αποτέλεσμα της εργασίας του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος ARCH: Αρχειακή Έρευνα και Πολιτιστική Κληρονομιά
Το θεατρικό αρχείο της Socìetas Raffaello Sanzio υλοποιείται εδώ και μερικά χρόνια σε συνεργασία με την Claudia Castellucci. 
Οι εργασίες τεκμηρίωσης πραγματοποιούνται στην Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τις Ελληνίδες πανεπιστημιακούς: Έλενα Παπαλεξίου (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και Αύρα Ξεπαπαδάκου (Πανεπιστήμιο Κρήτης), υπό την εποπτεία της καθηγήτριας και προέδρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννας Ταμπάκη. Στην ομάδα συμμετέχουν εξειδικευμένοι/ες ερευνητές και ερευνήτριες από την Ακαδημία Αθηνών, τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και της Πελοποννήσου, το Χαροκόπειο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Stanford University και τη Σορβόννη.
Χάρις στο ερευνητικό πρόγραμμα ARCH, έχουν ήδη ταξινομηθεί, καταγραφεί και ψηφιοποιηθεί 134.000 τεκμήρια. Πολλά δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο εξαίρουν την ιδιαίτερη εθνική σημασία του αρχείου της Socìetas Raffaello Sanzio και αναφέρονται στο αξιέπαινο γεγονός ότι αναδείχθηκε μέσα από το πολύτιμο έργο της ελληνικής ερευνητικής ομάδας ARCH.

 ΠΗΓΗ culturenow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.