Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

H αλήθεια για την ποινή που τάχα επέβαλε δικαστήριο της Θεσ/νίκης σε άνεργο για εισιτήριο

Το επικίνδυνο δεν είναι μόνο το γεγονός ότι προβάλλεται μια ψευδής δήλωση μέσα από ένα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικό κανάλι.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι αναληθής ειδήσεις λαϊκίστικου τύπου, που αναπράγονται και από τα κοινωνικά δίκτυα, στην ουσία επιτίθονται στους ούτως ή άλλως ευάλωτους θεσμούς, στην προκειμένη περίπτωση αυτόν της δικαιοσύνης.
Σε μια εποχή που ένα μέρος της κοινωνίας λειτουργεί και αντιμετωπίζει την ..πολιτεία,, ως "αντίπαλο", τέτοιου είδους ειδήσεις ενισχύουν την ένταση που το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα που θα επιφέρει είναι η πόλωση και η αντιπαράθεση.
Δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση ένα μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι να αναπαράγει μια είδηση χωρίς να την επιβεβαιώσει, να εξετάσει αν είναι αληθινή. 

Συγκεκριμένα, ο τηλεοπτικός σταθμός "ΑΝΤΕΝΝΑ" στην εκπομπή του «Καλημέρα Ελλάδα», στις 10-11-2015, είχε μεταδώσει την είδηση ότι «Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή φυλάκισης 22 μηνών σε άνεργο για ένα εισιτήριο». Μάλιστα, η ίδηση" με το προαναφερόμενο περιεχόμενο έτρεχε και ως υπότιτλος καθ΄ όλη τη διάρκεια μετάδοσης του σχετικού ρεπορτάζ, με αποτέλεσμα να αναπαραχθεί κατά τον ίδιο εσφαλμένο τρόπο στους σχετικούς τίτλους διαδικτυακών, κυρίως, μέσων ενημέρωσης, με αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση του τηλεοπτικού και αναγνωστικού κοινού.

Ποιά είναι η αλήθεια που δεν φρόντισαν να επιβεβαιώσουν;
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και εισαγγελέων του πρωτοδικείου Αθηνών


"Ουδέποτε Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή φυλάκισης 22 μηνών σε άνεργο για ένα εισιτήριο. Και αυτό, διότι η αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου για τη χρήση των μέσων δημόσιας συγκοινωνίας, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 391 ΠΚ, που προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του Ν. 3920/2011, συνιστά πταισματική παράβαση, τιμωρούμενη με κράτηση ή με πρόστιμο και όχι με φυλάκιση.
Ειδικότερα, στην προκείμενη περίπτωση, το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης κατά τη συνεδρίαση της 4ης – 11 – 2015 καταδίκασε τον κατηγορούμενο, καταγγέλοντα στην ως άνω εκπομπή και κατά δήλωση του άνεργο, σε συνολική ποινή φυλακίσεως 22 μηνών, όχι επειδή δεν κατέβαλε το αντίτιμο του εισιτηρίου για τη χρήση εκ μέρους του των μέσων δημόσιας συγκοινωνίας, αλλά για τις πράξεις της ψευδούς καταμήνυσης κατά συρροή και της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά συρροή με παθόντες τους δύο ελεγκτές εισιτηρίων, διότι αυτός, αφού προηγουμένως δεν κατέβαλε το αντίτιμο του εισιτηρίου, υπέβαλε σε βάρος τους μήνυση για παράνομη κατακράτηση, η οποία με Διάταξη του Εισαγγελέα κρίθηκε ότι ουδέποτε τελέστηκε και η μήνυση τέθηκε στο αρχείο.
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε αφενός μεν ότι είναι απολύτως ανακριβής η μετάδοση ως είδησης κατά τη διάρκεια της ανωτέρω εκπομπής ότι Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επέβαλε φυλάκιση 22 μηνών σε άνεργο για ένα εισιτήριο, αφετέρου, δε, ότι είναι άδικες οι ευθείες βολές κατά των μελών της συνθέσεως του Δικαστηρίου στρεφόμενες μάλιστα κατά Δικαστικών Λειτουργών, που πάντοτε κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους ασκούν τα καθήκοντα τους με την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα και του νόμους υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ευσυνειδησία.
Η παρουσίαση δε του θεσμού της Δικαιοσύνης ως «μίας ανάλγητης εξουσίας», που τιμωρεί έναν άνεργο με 22 μήνες φυλάκιση για ένα εισιτήριο, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι πάντοτε η Δικαιοσύνη αποτέλεσε και αποτελεί και αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, που βιώνουμε, καταφύγιο των πολιτών και θεματοφύλακα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, αποτελεί διαφορετικό ζήτημα η απόδοση ποινικών ευθυνών για συγκεκριμένες πράξεις στο πλαίσιο μιας ποινικής δίκης.
Κατόπιν αυτών, ζητούμε από τους συντελεστές της συγκεκριμένης εκπομπής και τους διευθύνοντες τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ να αποκαταστήσουν άμεσα την αλήθεια, επισημαίνοντας ότι η δημοσιογραφική δεοντολογία και η αντικειμενικότητα στην ενημέρωση επιβάλλει τον έλεγχο της αλήθειας των ειδήσεων που μεταδίδουν.
Μόνο η υπεύθυνη στάση όλων μας θα συμβάλλει στην επίτευξη του σκοπού μας, που είναι η ταχεία, ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης".

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ
Πηγή:http://www.ethemis.gr/en-d-e-anakinosi-gia-analithi-idisi-epi-apofasis-dikastiriou-thessalonikis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου