Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Τι αλλάζει στη Γερμανία το 2016

Αύξηση εισφορών των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία
Σε συνολικά 15,7% επί του μισθού του εργαζόμενοι θα αυξηθεί η εισφορά στα ασφαλιστικά ταμεία. Η αύξηση αφορά μόνο τους εργαζόμενους και υπολογίζεται σε 1,1%.
Επίδομα τέκνων
Νέα αύξηση στο επίδομα τέκνων το 2016. Για το πρώτο παιδί το ποσό θα είναι 190€ ενώ για το δεύτερο 196€. Για κάθε επόμενο παιδί 221€ το μήνα.
Νέο στοιχείο για το επίδομα είναι η υποχρέωση των γονέων να καταθέσουν τον ειδικό φορολογικό αριθμό (Steuer-Identifikationsnummer) του ιδίου το γονέα αλλά και του παιδιoύ στην αρμόδια υπηρεσία.
Ταχυδρομείο
Σοβαρή αύξηση στα ταχυδρομικά τέλη το 2016. Μια απλή επιστολή από 0,62€ θα κοστίζει πλέον 0,70€. Οι κάρτες από 0,80€ θα κοστίζουν 0,90€, ένα γράμμα μέχρι 500 γρ για το εξωτερικό από 3,45€ θα κοστίζει 3,55€. Ανάλογες αυξήσεις θα υπάρξουν και στα συστημένα 2,15€ στο εσωτερικό και 2,50€ στο εξωτερικό.
Αφορολόγητο για φάρμακα
Αυξάνεται το αφορολόγητο για δαπάνες φαρμάκων και θεραπειών από 5.103 σε 5.229€.
Αφορολόγητο εισοδήματος
Αυξάνεται το νέο έτος κατά 180€ δηλ. συνολικά στα 8.652 € και αντίστοιχα για τα ζευγάρια στα 17.304 €. Παράλληλα, αυξάνεται κατά 48€ (από 2.256 σε 2.304€) το αφορολόγητο των τέκνων.
Τραπεζικά εμβάσματα
Από 1η Φεβρουαρίου ο μόνος τρόπος που θα μπορεί εκδοθεί έμβασμα είναι με τη χρησιμοποίηση του IBAN. Βέβαια, εμμέσως, τα στοιχεία του αριθμού λογαριασμού και του κωδικού της τράπεζας (Bankleitzahl) παραμένουν, αφού ο αριθμός IBAN αποτελείται από των κωδικό της χώρας π.χ. DE για Γερμανία και στη συνέχεια από τον τραπεζικό λογαριασμό και των κωδικό της τράπεζας).
Επίδομα στέγασης
Αύξηση του επιδόματος στέγασης για ένα ζευγάρι από μέσο όρο 112 € σε 186€.
Bafög
Το ενισχυτικό «δάνειο» σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές θα αυξηθεί για όσους ζουν μόνοι τους μέχρι 735 €, ενώ για όσους μένουν στους γονείς τους μέχρι 495€ (από 670€ και 495€ αντίστοιχα).
Τρένα: Από τα μέσα του 2016 θα έχουν τη δυνατότητα και οι επιβάτες της οικονομικής θέσης για δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Τηλεπικοινωνίες στην Ε.Ε.. Μείωση του κόστους τηλεπικοινωνιών για όσους βρίσκονται σε χώρα της ΕΕ από 30 Απριλίου, ενώ από 15 Ιουνίου του 2017 προβλέπεται οριστική απαλλαγή του επιπλέον κόστους.  Από 30 Απριλίου το κόστος ενός τηλεφωνήματος από χώρα της ΕΕ (εξωτερικό) μπορεί να είναι- το πολύ -0,05 € παραπάνω από το κόστος που πληρώνει κάποιος για τοπικά τηλεφωνήματα, για sms μέχρι 0,02€ περισσότερο, ενώ για κάθε MB συν 0,05€. Σε όλα τα παραπάνω ποσά προστίθεται ο ΦΠΑ
Πηγή: AZ

7 σχόλια:

  1. και εδο στην ελλαδα μεχρη να τα παρομε μασ βγαζουνε το εμα για να παρουμε το επιδομα παιδιου και οχι καθε μινα ανα τριμινο η τετραμινο οποτε εχουνε λευτα αντε να ζισουνε τα παιδιαμασ μακαρι να μασταν οποσ το σιστιμα τισ γερμανιασ αλλα δεν γινετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ,ΑΝ ΚΙ ΕΦ ΟΣΟΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ,ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ....ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ,ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ;(kindergeld)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nai ta paidia dikeounte to epidoma.otan o pateras ergazete stin germania!!

      Διαγραφή
    2. Nai ta paidia dikeounte to epidoma.otan o pateras ergazete stin germania!!

      Διαγραφή
    3. to dikaioutai , alla pia den to pairnei ... sou lene an 8es pane dikastikws

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σας θα ήθελα να κανω μία ερώτηση....εφόσον εγώ κ ή αδερφή μου έχουμε γεννηθεί στην Γερμανια αλλά πλέον με την μαμα μας ζούμε στην Ελλαδα και ο πατέρας μας στην Γερμανια....οι γονείς μας είναι χωρισμένοι και εμείς είμαστε κατάχωρημενες στην φορολογική δήλωση της μαμάς μας.....τι γίνεται σ αυτην την περίπτωση????τα δικαιουμαστε τα kindergeld????
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας θα ήθελα να κανω μία ερώτηση....εφόσον εγώ κ ή αδερφή μου έχουμε γεννηθεί στην Γερμανια αλλά πλέον με την μαμα μας ζούμε στην Ελλαδα και ο πατέρας μας στην Γερμανια....οι γονείς μας είναι χωρισμένοι και εμείς είμαστε κατάχωρημενες στην φορολογική δήλωση της μαμάς μας.....τι γίνεται σ αυτην την περίπτωση????τα δικαιουμαστε τα kindergeld????
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.