Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Γερμανία: Ασθενής κατά 25%, 50%, 75% ή 100% ;

Οι δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων για την αποζημίωση των ασθενών εργαζόμενων έφθασε τα 10,6 δισ., γεγονός που οδήγησε σε σύνταξη σχετικής έκθεσης του αρμόδιου Υπουργείου.
Η αύξηση των δαπανών οφείλεται τόσο στην αύξηση μισθοδοσίας όσο και στο ότι όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι συνεχίζουν την εργασία τους.
Η επιτροπή "ειδικών" κατέθεσε την πρόταση σύμφωνα με την  οποία θα μπορούσε να καθιερωθεί η "τμηματική" ασθένεια. Έτσι, θα μπορούσε ο γιατρός, σε συνεργασία με τον ασθενή εργαζόμενο να αποφασίσουν εάν θεωρεί τον εαυτό του 25%, 50%, 75% 'η 100% ασθενή. Αντίστοιχα θα μπορούσε να εργαστεί για το ποσοστό αυτό και ως προς το υπόλοιπο ποσοστό να λαμβάνει επίδομα από τον ασφαλιστικό φορέα.
Η επιτροπή μνημονεύει τις Σκανδιναβικές χώρες που υιοθέτησαν το μοντέλο αυτό. Στην Γερμανία υπάρχει κάτι αντίστοιχο, το λεγόμενο Hamburger Modell,  το οποίο επιτρέπει στον ασθενή μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας την μερική προσαρμογή του στο χώρο εργασίας.
Πάντως, η ειδική για θέματα υγείας τον Πρασίνων, Maria Klein - Schmeink,  προβλέπει ότι το συγκεκριμένο σύστημα θα ενισχύσει την πίεση στους εργαζόμενους και θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματά τους
Πηγή: dpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.