Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Γερμανία: Η αντιπαράθεση για το βιβλίο του Χίτλερ

Με το τέλος του 2015 λήγει και η 70ετή κατοχή των πνευματικών δικαιωμάτων του αμφιλεγόμενου βιβλίου "Mein Kampf" του Χίτλερ, που κατέχει η Βαυαρία. Τα δικαιώματα αρχικά κατείχαν οι Αμερικανοί και τα παρέδωσαν στους Βαυαρούς, καθώς η τελευταία κατοικία του Χίτλερ ήταν στην Βαυαρία.
Το βιβλίο που ξεκίνησε να γράφει ο Χίτλερ στις φυλακές το 1924 (είχε καταδικαστεί με πενταετή φυλάκιση για έσχατη προδοσία, ποινή, στην προκειμένη περίπτωση, ιδιαίτερα επιεικής, αφού για την κατηγορία αυτή προβλεπόταν από μακροχρόνια φυλάκιση ή , τουλάχιστον, απέλαση από τη Γερμανία, γιατί είχε ακόμα την αυστριακή υπηκοότητα). Το βιβλίο θεωρείται ως «ιδεολογικό μανιφέστο» του ναζιστικού κόμματος πριν τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Μέσα από αυτό στην ουσία γίνεται αναγραφή των στόχων που στη συνέχεια, ο Χίτλερ έθεσε σε εφαρμογή. Η εξολόθρευση των Εβραίων, το φυλετικό μίσος κατά των μη Γερμανών, η πρόθεση υποδούλωσης των «κατώτερων» φυλών, η πρόθεσή να επιτεθεί στη Γαλλία όσο και στην Ρωσία, για να εξασφαλίσει στους Γερμανούς «ζωτικό χώρο» για να μεγαλουργήσουν, είναι οι βασικές θέσεις του Χίτλερ που ήθελε (όπως και έπραξε) την επιβολή στυγνής δικτατορίας ως Φύρερ.
Με τη βοήθεια και τη στήριξη του ναζιστικού καθεστώτος έφτασε σε ρεκόρ πωλήσεων για την εποχή, κάνοντας τον συγγραφέα του πάμπλουτο. «Όσοι πολίτες δεν είχαν αγοράσει το βιβλίο δεν ένιωθαν ασφαλείς».
Το γεγονός ότι το βιβλίο μπορεί να εκτυπώνεται, πλέον, ελεύθερα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.
Δυο είναι τα επιχειρήματα στα οποία στηρίζονται όσοι στοχεύουν στο να βρεθεί τρόπος να συνεχιστεί η απαγόρευση της επανέκδοσης του βιβλίου.
Ο πρώτος ότι υπάρχει ο κίνδυνος το βιβλίο αυτό να αποτελέσει εκ νέου «ιδεολογικό» εφόδιο για την ακροδεξιά – σε μια μάλιστα δύσκολη συγκυρία – και ο δεύτερος ότι η επανέκδοσή του θεωρείται προσβολή στους επιζώντες και τα θύματα του ολοκαυτώματος .
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η άποψη ότι τόσο η γερμανική όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ξεκάθαρα την 70ετία ως χρονικό περιορισμό και ότι κάθε απαγόρευση από εκεί και πέρα αποτελεί «λογοκρισία».
Το Ισραήλ έχει συζητήσει το θέμα με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας στην επίσκεψη του τελευταίου, πριν λίγους μήνες, στο Τελ Αβίβ. Η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς κυβέρνησης είναι να θεωρηθεί το βιβλίο «προσπάθεια υποκίνησης καταδίωξης ενός λαού» (Volksverhetzung) και έτσι να απαγορευτεί.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η εποχή που ζούμε έχει δώσει λύση στο θέμα. Με το διαδίκτυο έχει πια προ πολλού καταρρεύσει η απαγόρευση, αφού εδώ και χρόνια κυκλοφορεί τμηματικά σε πολλές μορφές.
Πηγή: ZDF,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.