Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Η ιστορία του Glühwein

Η πρώτη καταγεγραμμένη μαρτυρία για κατανάλωση ζεστού κρασιού με μπαχαρικά μας έρχεται από την Ρώμη, τον 2ο αι π.Χ. Οι Ρωμαίοι ταξίδεψαν στην Ευρώπη, κατακτώντας ένα μεγάλο μέρος αυτής. Ένα από αυτά που διέδωσαν κατά την διάρκεια των κατακτήσεων τους ήταν η συνήθεια να πίνουν ζεστό κρασί!

Το Glühwein πιθανότατα προέρχεται από το glow-wine που σημαίνει κρασί που λάμπει, αφού για να ζεσταθεί ανακάτευαν τα μεγάλα σκεύη που χρησιμοποιούσαν με πυρωμένα σίδερα. Στις γερμανόφωνες χώρες είναι πολύ δημοφιλές και πίνεται παραδοσιακά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η παλαιότερη κούπα Glühwein κούπα που σώζεται, αποδίδεται στον κόμη John IV of Katzenelnbogen, έναν Γερμανό ευγενή που ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε σταφύλια Riesling στη χώρα. Η συγκεκριμένη κούπα είναι επιχρυσωμένη και χρονολογείται περίπου στο 1420 μ.Χ.

Glühwein μπορείτε να απολαύσετε επίσης με "Lebkuchen," το λαστιχωτό κέικ μπαχαρικών που τελειοποιήθηκε πριν από αιώνες στη Νυρεμβέργη και είναι δημοφιλές σε όλη τη Γερμανία, ή κάθε λογής άλλες λιχουδιές που σερβίρονται στις παραδοσιακές αγορές τα Χριστούγεννα στην Γερμανία. Σ΄αυτά συμπεριλαμβάνονται ψημένοι ξηροί καρποί όπως το "gebrannte Mandeln" (καβουρδισμένο αμύγδαλο) "Reibekuchen" (pancakeς πατάτας), ή «Stollen», μια πυκνή, αμυγδαλόπαστα- κέικ φρούτων που ελέγχεται από τους αρτοποιούς της Δρέσδης. Ή θα μπορούσατε απλά να απολαύσετε το Glüwein σας με ένα πολύ ζεστό bratwurst.

Μερικές αγορές στη Γερμανία και την Αυστρία επίσης σερβίρουν το "Weißer Glόhwein," ή Glühwein που γίνεται με άσπρο κρασί. Άλλα ζεστά εποχιακά αλκοολούχα ποτά, είναι γνωστά ως "Punsch" (γροθιά) και «Grog». Στα παιδιά επίσης μερικές φορές σερβίρονται "Kinderpunsch" (punch για παιδιά) με βάση μη αλκοολούχες παραλλαγές στο ίδιο θέμα που τείνουν να μοιάζουν, με φρουτώδη και πικάντικη ζεστό χυμό μήλου.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν τη δική τους εκδοχή του Glühwein. Οι Ολλανδοί προτιμούν να βάζουν λεμόνι αντί για πορτοκάλι. Στη Μολδαβία προσθέτουν μαύρο πιπέρι και μέλι. Στο Καναδά προσθέτουν σιρόπι σφενδάμου στο κρασί. Ακόμα και μέσα στη Γερμανία έχουμε μερικές διαφορετικές παραλλαγές, όπως για παράδειγμα σε μια περιοχή που το ζεστό κρασί γίνεται με λευκό κρασί αντί για κόκκινο.

Πηγή http://www.krasiagr.com

Επιμέλεια: Άννα Ποδάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.