Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Η δίκη της γερμανικής "Χρυσής Αυγής" (NPD)

Τελικά, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα αποφασίσει στις 1-3 Μαρτίου 2016 για την απαγόρευση ή μη του ακροδεξιού κόμματος της Γερμανίας, του NPD.

Η Γερουσία αποδέχτηκε το αίτημα των κρατιδίων (Bundesrat) και όρισε δίκη.

Και μόνο το γεγονός ότι η Γερουσία αποφάσισε τη διεξαγωγή της δίκης αποτελεί στοιχείο ότι το αίτημα έχει βάση, αυτή άλλωστε είναι και η αρμοδιότητά της, να κρίνει το βάσιμο του αιτήματος της δίκης.

Σύμφωνα με το νόμο στη Γερμανία ένα κόμμα μπορεί να απαγορευτεί αν η σχετική απόφαση ψηφιστεί από τα 2/3 του δικαστηρίου, δηλαδή από τους 6 δικαστές του 8μελούς σώματος.

Το αίτημα δεν αφορά μόνο το NPD αλλά και τις "θυγατρικές" οργανώσεις όπως : Junge Nationaldemokraten, Ring Nationaler Frauen κλπ.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτος είχε ζητήσει η Γερουσία και άλλα στοιχεία από το συμβούλιο των κρατιδίων και κυρίως, εάν στα ηγετικά κλιμάκια του NPD υπάρχουν άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών. Το στοιχείο αυτό κρίθηκε αναγκαίο για να μην επαναληφθεί η περίπτωση του 2003, τότε δηλαδή που απορρίφθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο το αίτημα της Ομοποσνδιακής Κυβέρνησης, της Ομ. Βουλής και του Συμβουλίου των κρατιδίων η απαγόρευση. Τότε είχε εκτιμηθεί ότι υπήρχαν άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών στα ηγετικά κλιμάκια του ακροδεξιού κόμματος και συνεπώς, δεν μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτά τα άτομα να οδήγησαν με ενέργειές του το κόμμα σε παράνομες δράσεις.

Αυτή η αιτιολογία οδήγησε τότε στην απόρριψη του αιτήματος.

Οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτό το αίτημα του Συμβουλίου των κρατιδίων είναι σύμφωνα με ειδικούς ελάχιστες και αυτό διότι δύσκολα μπορεί να αποδειχτεί ότι η δράση της περιορίζει του δημοκρατικούς κανόνες.

Ανεξάρτητα, όμως, από τη νομική πλευρά υπάρχει και η πολιτική. "Να τους πολεμήσουμε πολιτικά και όχι να τους απαγορεύσουμε"  ήταν το σύνθημα της Frankfurter Rundschau στην απόφαση της Γερουσίας.

Πάντως, το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Και αυτό γιατί η προσέλκυση της ρατσιστικής οργάνωσης  PEGIDA από τους ναζιστές και η αύξηση της επιρροής του εθνικιστικού κόμματος AfD, κυρίως λόγω του προσφυγικού, διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό πολιτικό τοπίο στην Γερμανία. 

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.