Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

37ο Συνέδριο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας

Το 37ο Συνέδριο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας φιλοξένησαν η Παγκρήτια Ένωση και η Κρητική Αδελφότητα στη Μελβούρνη από τις 7 έως τις 12 Ιανουαρίου.
Στο Συνέδριο παρευρέθησαν εκπρόσωποι των Κρητικών Σωματείων από όλη την Ωκεανία και πιο αναλυτικά, από τη Κρητική Αδελφότητα Καμπέρας & Περιχώρων, τη Κρητική Ένωση Ντάργουιν, τη Κρητική Ένωση Νέας Ζηλανδίας, τη Κρητική Αδελφότητα Κουισλάνδης, το Σύνδεσμο Κρητών Νοτίου Αυστραλίας, τη Κρητική Ένωση Σίδνεϊ και Νέας Νότιας Ουαλίας, τη Κρητική Ένωση Τασμανίας και τη Κρητική Αδελφότητα Δυτικής Αυστραλίας.
Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου έγινε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, με δεξίωση που παρατέθηκε στο Κρητικό Σπίτι και με το κέφι των παρευρισκομένων να φτάνει στα ύψη. Το βράδυ της επόμενης ημέρας έλαβε χώρα η μεγάλη χοροεσπερίδα στο πλαίσιο του συνεδρίου στο Κρητικό Χωριό σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου και πάλι το κέφι του κόσμου ήταν φανερό, αφού ο χορός κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τη βραδιά κόσμησαν με τη παρουσία τους τα παιδικά και μεγάλα χορευτικά συγκροτήματα της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης, της Αδελφότητας Κρητών Κουισλάνδης καθώς και της Κρητικής Αδελφότητας Νέας Νότιας Ουαλίας τα οποία έδωσαν χρώμα και ιδιαιτερότητα στη βραδιά και έλαβαν το θερμότερο χειροκρότημα από όλους τους παρευρισκόμενους.
Συγκινητικό και πολύ ελπιδοφόρο ήταν το μήνυμα, της ενότητας και της αρμονικής συνεργασίας των Κρητικών Σωματείων της Ωκεανίας, που πέρασαν τα Κρητικόπουλα της 3ης και 4ης γενιάς χορεύοντας όλα μαζί ένα υπέροχο Συρτό.
Πολύ σημαντική ήταν και η συνεισφορά του μουσικού συγκροτήματος του Γιώργου (Λύρα – Τραγούδι) και Νίκου Στρατάκη (Λαούτο Τράγουδι), μαζί τους και ο Δημήτρης Ζωγραφάκης (Κιθάρα) που αφήχθησαν απ’ευθείας από την Κρήτη και ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας με απόλυτη επιτυχία τη διασκέδαση των Συνέδρων σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους και του συνεδρίου.
Το πρόγραμμα που ετοίμασαν τα δύο Κρητικά Σωματεία ήταν πολύ πλούσιο και με πολλές επιλογές για να ευχαριστήσουν όλα τα γούστα. Διοργανώθηκαν εκδρομές περιήγησης μέσα στη Πόλη της Μελβούρνης με ξενάγηση σε σημαντικά αξιοθέατα όπως το Εθνικό Μουσείο, στο “Shrine of Remembrance”, στο Ελληνικό Πολιτιστικό κέντρο καθώς και στο “Eureka Tower” αλλά και στο “Star Observation Wheel”. Επίσης πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο “Yarra Valley” με επίσκεψη στα καλύτερα οινοποιεία της Βικτώριας και επίσης η μεγάλη εκδρομή στο “Sorrento Park” με άφθονο φαγητό και ποτό και τους αδελφούς Στρατάκη να ανεβάζουν το κέφι στα ύψη και παρότι ήταν μια πολύ ζεστή μέρα αυτό δεν εμπόδισε καθόλου τον κόσμο που έστησε το χορό και το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.
Πολύ σημαντική ήταν επίσης και η συμβολή της Νεολαίας στη διεξαγωγή του Συνεδρίου, με τη διοργάνωση Εναρκτήριας βραδιάς, η οποία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, με τους συμμετέχοντες να ξεπερνούν τους 150 και έλαβε χώρα στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, με τη διοργάνωση ημέρας αθλητισμού όπου σύνεδροι κάθε ηλικίας έλαβαν μέρος και το καταευχαριστήθηκαν και γενικά με την εθελοντική βοήθεια τους όπου χρειάστηκε και ζητήθηκε. Να αναφέρουμε ότι το Ποδοσφαιρικό Έπαθλο κέρδισε η ομάδα της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης. Επίσης πραγματοποιήσαν και την ετήσια γενική συνέλευση τους όπου συζητήθηκε πληθώρα θεμάτων και ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον.
Πραγματοποιήθηκε επίσης και η ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας όπου μέσα από αρμονικό διάλογο συζητήθηκαν πολλά θέματα και μεταξύ άλλων οι κορυφαίες εκδηλώσεις που θα γίνουν για την 75η Επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, για την 150η Επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου καθώς επίσης και για τις εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Κρητών τον ερχόμενο Αύγουστο στη Κρήτη.
Επίσης τελέστηκε δοξολογία για τους Συνέδρους στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, τη δοξολογία διαδέχθηκε τελετή Κατάθεσης Στεφάνων στο Αυστραλό – Ελληνικό Μνημείο που είναι αφιερωμένο στη Μάχη της Κρήτης. Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών κ. Μανώλης Βεληβασάκης καθώς και ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Μιχάλης Χουδαλάκης προς ένδειξη σεβασμού και τιμής στους ANZAC που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης. Κατόπιν πολλοί από τους συνέδρους παρακολούθησαν τον Αγιασμό των Υδάτων στα πλαίσια του Εορτασμού των Θεοφανίων.
Οι Κρήτες της Ωκεανίας έδωσαν εκ νέου ραντεβού για το 38ο Συνέδριο των Κρητών που θα πραγματοποιηθεί το 2017 στη Βρισβάνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου