Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στις σχολικές ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας

Ομάδα Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα επισκεφτούν το Μόναχο και τη Νυρεμβέργη από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου 2016 με στόχο την ενημέρωση και  ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων ελληνικών σχολείων στις θεματικές της ενδοσχολικής βίας, του σχολικού εκφοβισμού, της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο (του διαδικτυακού εκφοβισμού και του εθισμού στο διαδίκτυο).     

Η επίσκεψη της Ομάδας πραγματοποιείται με τη στήριξη και συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας και, συγκεκριμένα, του μη-κερδοσκοπικού φορέα Förderverein der Mittagsbetreuung den Griechischen Schulen in Nürnberg για την υποστήριξη του Ολοήμερου Ελληνικού Σχολείου στη Νυρεμβέργη.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, η Ομάδα του Οργανισμού θα ενημερώσει τους Έλληνες Ομογενείς για τις δράσεις που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα, για τα εργαλεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που χρησιμοποιεί, τις καλές πρακτικές που μοιράζεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα παιδιά και οι οικογένειες στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του Οργανισμού μας θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Παλλάδιο Ίδρυμα του Μονάχου την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, παρουσιάζοντας το 20ετες έργο του Οργανισμού για την προστασία των παιδιών και, ειδικότερα, τις δράσεις του προς όφελος της σχολικής Κοινότητας. Την επόμενη ημέρα, 21 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ενημέρωσης στους μαθητές του 1ου και 2ουΔημοτικού Ελληνικού Σχολείου της Νυρεμβέργης, καθώς και του Γυμνασίου. 


Αντίστοιχα, την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, θα υλοποιηθούν διαδραστικές παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικούς των σχολείων και σε μαθητές του Λυκείου. Η επίσκεψη της Ομάδας του ελληνικού Οργανισμού θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, με συνάντηση με γονείς και την τοπική ελληνική Κοινότητα της πόλης.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί τον μεγαλύτερο εθνικό μη-κερδοσκοπικό, μη-κυβερνητικό Οργανισμό στην Ελλάδα στους κρίσιμους τομείς της παιδικής προστασίας, της στήριξης παιδιών και οικογενειών με παιδιά που έχουν ανάγκη, όπως και της παροχής δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών για παιδιά, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και αντιμετώπισης.

Από το 2007 συστάθηκε και οργανώθηκε το Τμήμα Ενημέρωσης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών. Στόχος του είναι η ενημέρωση του κοινού για σοβαρά θέματα που αφορούν τα παιδιά. Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται καθημερινά στις σχολικές κοινότητες πανελλαδικά, υλοποιώντας διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης. Μόνο το 2014 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποίησε 614 τέτοιες παρεμβάσεις σε σχολικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα σε συνολικά 35.279 μαθητές και μαθήτριες.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει λάβει, επίσης, την πρωτοβουλία δημιουργίας του
Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (ΕΑΝ), ένα δίκτυο που απαριθμεί 20 οργανισμούς από 15 κράτη μέλη της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας) και συντονίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον ελληνικό Οργανισμό, ενώ μέσα από το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο Yousmile προωθεί τις εθελοντικές πρωτοβουλίες μαθητών εθελοντών σε όλη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.