Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Ευρωβουλευτές για μία ημέρα, μαθητές από την Κρήτη

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο η Ημερίδα EUROSCOLA με τη συμμετοχή μαθητών από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, οι οποίοι λειτούργησαν για μια ημέρα σαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Members of European Parliament for a day).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EUROSCOLA και κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες μαθητές Λυκείων από τα 28 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προσεγγίσει τους νέους ανθρώπους και να τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του, να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση και να εμπλακούν στον ευρωπαϊκό διάλογο. Η Ημερίδα EUROSCOLAπραγματοποιείται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος στο Στρασβούργο και παίρνει τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.


Συγχαίρουμε τους μαθητές- μαθήτριες της ΠΔΕ Κρήτης για την εξαιρετική τους παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς επίσης και τις υπεύθυνες καθηγήτριες: την κα Παπαδάκη Πηνελόπη ΠΕ02 (8ο ΓΕΛ Ηρακλείου) και την κα Δόμπολα Βασιλική ΠΕ06 (ΓΕΛ Ελ. Βενιζέλου), που ανέλαβαν και προετοίμασαν κατάλληλα τους μαθητές μας ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις συζητήσεις πάνω σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η μετανάστευση και το προσφυγικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια, η ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη και την ανεργία και το μέλλον της Ευρώπης.

Οι 24 μαθητές-ευρωβουλευτές από Λύκεια της Κρήτης που συμμετείχαν στην Ημερίδα EUROSCOLAήταν οι: Αναγνωστάκης Χαράλαμπος (5ο Π. ΓΕΛ Πανεπιστημίου Κρήτης), Βενιεράκη Μαρία Ειρήνη (5ο Π. ΓΕΛ Πανεπιστημίου Κρήτης), Γαγάνη Ευαγγελία (5ο Π. ΓΕΛ Πανεπιστημίου Κρήτης), Γεωργίου Κωνσταντίνα (ΓΕΛ Ελ. Βενιζέλου), Ζαμπετάκη Ελευθερία (3ο ΓΕΛ Ηρακλείου), Ζαχαριουδάκη Δανάη (3ο ΓΕΛ Ηρακλέιου), Καμαλεδάκη Καλλιόπη (2ο ΓΕΛ Χανίων), Καραμανωλάκη Μαρία (ΓΕΛ Σητείας), Κατζούνη Ιωάννα (1ο ΓΕΛ Χανίων), Κατσίκα Όλγα Σωτηρία (ΓΕΛ Μελεσών), Καφούση Αικατερίνη (ΓΕΛ Σούδας), Κουφουδάκη Μαρία (2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας), Λυδάκη Σοφία (ΓΕΛ Γουβών), Μαλαδάκη Αικατερίνη (ΓΕΛ Ν. Αλικαρνασσού), Μαστοράκη Καλλιόπη Μαρία (1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου), Μπαντουράκη Μαρία (ΓΕΛ Ελ. Βενιζέλου), Προφυλλίδου Ευαγγελία (ΓΕΛ Ακρωτηρίου), Σημαντηράκης Ιωάννης (Μουσικό Σχολείο Χανίων), Στεφανάκη Μαρία (8ο ΓΕΛ Ηρακλείου), Στεφανουδάκης Δημήτριος (ΓΕΛ Ν. Κυδωνίας), Τζουβελέκα Ειρήνη (1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας), Φλουρή Δέσποινα (8ο ΓΕΛ Ηρακλείου), Χαλκιαδάκη Αναστασία (ΓΕΛ Μελεσών) και Χελιδόνη Αρετή Μαρία (11ο ΓΕΛ Ηρακλείου).

Ευχόμαστε ολόψυχα η εμπειρία αυτή να κάνει τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν την αξία της προσωπικής ευθύνης για την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών προκειμένου να συν-διαμορφώσουν μια νέα Ευρώπη, πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη.


ΠΗΓΗ: Υπουργείο Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου