Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Το άσμα ασμάτων «ανοίγει» τη Ροτόντα

Πέντε νέοι ποιητές της Θεσσαλονίκης ερμηνεύουν το «Ασμα Ασμάτων» που μετέγραψε ο Σεφέρης ανοίγοντας την αυλαία των εκδηλώσεων της πολύπαθης Ροτόντας.

Πέντε νέοι ηθοποιοί της Θεσσαλονίκης, ένας ιστορικός χώρος όπως η Ροτόντα και το  «Άσμα Ασμάτων» του Σολομώντα, που μετέγραψε ο Γεώργιος Σεφέρης.
Η περίφημη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, το ιστορικό κτήριο με τη θαυμαστή αλλά και πολύπαθη πορεία που επιβίωσε δια μέσου των αιώνων ανοίγει τις πύλες του για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την επέτειο γέννησης του μεγάλου ποιητή την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016, ημέρα γέννησης του Γιώργου Σεφέρη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του ηθοποιού του ΚΘΒΕ, Γιώργου Κολοβού.


Το «Ασμα» είναι ένα γαμήλιο τραγούδι, που βλάστησε σ' έναν ποιμενικό λαό, τον λαό της Παλαιστίνης. Τα δε πρόσωπα που πρωταγωνιστούν είναι η Νύφη, ο Αντρας και ο Χορός από γυναίκες ή και άντρες.  Σημειώνει ο Σεφέρης: «... η εποχή της συναρμολόγησης του ποιήματος πρέπει να είναι ο Δ' π.Χ. αιώνας. Τότε ένας Ιεροσολυμίτης συντάκτης με εμμονή την ανάμνηση του Σολομών ενσωμάτωσε διάφορα ιουδαϊκά κομμάτια με στοιχεία από το Μοάβ ή και από τη Συρία σ' αυτό το σύνολο, όπου είναι αισθητές και οι ελληνικές επιρροές».     
Και συνεχίζει: «Δεν νομίζω πως χρειάζεται, ούτε είναι δουλειά μου, να επιβαρύνω αυτό το σημείωμα με περισσότερες φιλολογικές λεπτομέρειες. Μόνο θα έπρεπε να προσθέσω πως το Ασμα, μολονότι ξεκίνησε από την ποιμενική Αφροδίτη και υμνεί με πάθος εξαιρετικά έντονο τον ερωτικό πόθο και τη λαχτάρα του αποχωρισμένου από τον αγαπημένο του, μολονότι δεν μνημονεύει διόλου τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό, βρήκε ωστόσο -όχι χωρίς συζητήσεις είναι αλήθεια- μια θέση στον Κανόνα της Παλαιάς Διαθήκης».     
Την ομάδα των νέων ποιητών που απαγγέλλουν το «Άσμα Ασμάτων» απαρτίζουν οι:  Σταυρούλα Γάτσου, Γεωργία Τρούλη, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ιωάννα Λιούτσια και ο Ειρηναίος Βρούζγος , ο οποίος, καθώς βρίσκεται στην Αυστραλία, θα λάβει μέρος στην εκδήλωση με ηχογραφημένη απαγγελία (η συμμετοχή του αποτελεί και ένα σχόλιο για το νεότερο κύμα μεταναστών).

ΠΗΓΗ thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.