Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Χάρτες με τα πιο δημοφιλή επώνυμα ανά χώρα στην Ευρώπη και τι σημαίνουν

Ο Τσέχος γλωσσολόγος, μαθηματικός και καλλιτέχνης Jakub Marian σχεδίασε ευρωπαϊκούς χάρτες με τα δημοφιλέστερα επίθετα σε κάθε χώρα. 

Στους χάρτες μπορεί κανείς να δεί ότι το πιο συνηθισμένο επίθετο στην Ελλάδα είναι φυσικά το "Παπαδόπουλος", που σημαίνει το παιδί του παπά. 

Τα χρώματα στους χάρτες δείχνουν από που προέρχεται το κάθε επίθετο: με το κόκκινο χρώμα δηλώνει επίθετα που προέρχονται από ιδιότητες (όπως ψηλός κ.λπ), το καφέ δείχνει επίθετα που υποδηλώνουν από επάγγελμα (συνήθως του πατέρα), το μπλε χώρες όπου το επίθετο προέρχεται από το όνομα του πατέρα, το γαλάζιο χρώμα δείχνει τα επίθετα που δηλώνουν τόπο καταγωγής, ενώ το πράσινο χρώμα επίθετα που είναι εμπνευσμένα από ένα στοιχείο της φύσης.

Αυτά που κάνουν περισσότερο εντύπωση είναι τα επώνυμα που συναντάμε στις σκανδιναβικές χώρες, όπου το επίθετο του παιδιού αναφέρεται στο πρώτο όνομα του πατέρα, συνήθως με κατάληξη –sen ή –son (στη γλώσσα τους σημαίνει γιος), ενώ το πιο σύνηθες σλοβάκικο επίθετο Horvat, είναι μια ουγγρική λέξη, δανεισμένη τελικά από τα κροατικά..

Στην Γερμανία, όπου επίσης δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος, το πιό συνηθισμένο όνομα είναι Müller.

Η σελίδα του Marian https://jakubmarian.com/most-common-surnames-by-country-in-europe/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.