Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Έργο κυπρίων μαθητών με πολλά βραβεία στο Λονδίνο

Έφηβοι από την Κύπρο αποφάσισαν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για τις ροές προσφύγων και μεταναστών. Και το αποτέλεσμα δεν συγκινεί απλά τον θεατή, αλλά τους δίνει και το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό, σε μία από τις πιο γνωστές γκαλερί του Λονδίνου. 

Οι «Μετανάστες», έτσι ονομάζεται το έργο των κυπρίων μαθητών, σάρωσαν τα βραβεία στο Λονδίνο και οι δημιουργοί του έχουν κάθε λόγο να νιώθουν υπερήφανοι και δικαιωμένοι για την επιλογή τους να εκφραστούν με αυτόν τον τρόπο. Το έργο κατάφερε να φτάσει μέχρι την περίφημη γκαλερί Saatchi στη βρετανική πρωτεύουσα, κάτι που από μόνο του αποτελεί πιστοποιητικό επιτυχίας και… γαλόνι αναγνώρισης.

Ωστόσο, το έργο οι «Μετανάστες» ήδη απέσπασε το πρώτο βραβείο «2016 Saatchi Gallery / Deutsche Bank Art Prize», το οποίο απονεμήθηκε στους 30 μαθητές από το Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, αλλά και στη δασκάλα τους, Πόπη Νικολάου.

Το έργο θα παραμείνει μέχρι και τις 9 Μαρτίου στην Saatchi Gallery και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων καλλιτεχνών, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται έτσι κι αλλιώς.


Οι «Μετανάστες» κατάφεραν αρχικά να ξεχωρίσουν από μία λίστα 22.000 έργων και να μπουν στους 20 φιναλίστ, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης σε ειδική τελετή. Οι ανθρώπινες φιγούρες φτιάχτηκαν από πολυομεθάνη και γυψόγαζες, ενώ η βάρκα ανήκει στο κοινοτικό συμβούλιο της περιοχής και πριν την… οικειοποιηθούν οι μαθητές, οι αρμόδιοι ήταν έτοιμοι να την πετάξουν, αφού δεν χρησίμευε σε κάτι.

Το έργο άρχισε με την πρωτοβουλία της καθηγήτριας Τέχνης, Πόπης Νικολάου, η οποία είχε τόσο την εποπτεία όσο και την καθοδήγηση των μαθητών για την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου, με αφορμή τον 5ο Παγκύπριο ∆ιαγωνισµό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, θέμα του οποίου ήταν το «Κρίση – Πρόκληση». «Πίστεψα από την αρχή σε αυτό το έργο. Και εννοείται πως είμαι ενθουσιασμένη με τη διάκριση, τις βραβεύσεις. Το πιο σημαντικό, όμως, απ’ όλα είναι πως, μέσω του έργου τα παιδιά τα δικά μας – που το έφτιαξαν – έδωσαν μηνύματα για… τα παιδιά. Οτι δηλαδή πρέπει να κάνουμε όλοι ότι μπορούμε για να μην πεθάνουν άλλα μωρά στην θάλασσα». Αυτό ήταν το μήνυμα της ζωγράφου και εκπαιδευτικού, Πόπης Νικολάου, αναφορικά με τη μεγάλη διάκριση στο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.