Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

Εκατόν είκοσι χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος


Ο οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο.
Το τραίνο έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, μέσα από περιοχές με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιήγησης.
Με μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό, ο οδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα.
Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.
Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία, όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις.
Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.
Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη, ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής όπου αυτό επιβάλλεται, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής.
Με αφορμή την 120η  επέτειο και σε μια συμβολική κίνηση,  η ΤΡΑΙΝΟΣΕ  μετακίνησε δωρεάν με τον Οδοντωτό τους μαθητές του Λυκείου Καλαβρύτων και τους μαθητές
Επίσης, με αφορμή τα 120 χρόνια λειτουργίας του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις το μήνα Μάιο, τις οποίες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα στηρίξει και θα συνδιοργανώσει με τους Δήμους Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Πηγή: ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου