Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Συνάντηση ΕΛΜΕ Γερμανίας με Υφυπουργό Παιδείας . Ανακοίνωση ΕΛΜΕ

Στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Γερμανία και στις εκπαιδευτικές ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το κάθε κρατίδιο, επικεντρώθηκε η συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους των Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας, Ε.Λ.Μ.Ε. Βάδης Βυρτεμβέργης και του Συλλόγου Δασκάλων Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας όπως προκύπτει από δημοσίευμα της σχετικής με θέματα εκπαίδευσης ιστοσελίδα essos.gr αλλά και όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των φορέων που δημοσιεύουμε στο τέλος

Ο κ. Πελεγρίνης  στην ενημέρωσή του προς τους συνδικαλιστικούς φορείς διαβεβαίωσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προτίθεται να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των αμιγώς Ελληνικών Λυκείων στη Γερμανία και ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε αιφνιδιαστικές αλλαγές στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι ήδη έχει συσταθεί ελληνοβαυαρική επιτροπή διαχείρισης των εκπαιδευτικών θεμάτων του κρατιδίου, ενώ οι διαδικασίες σύστασης διακρατικών επιτροπών στα υπόλοιπα κρατίδια βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Επίσης, δεσμεύτηκε ότι η εγκύκλιος των παρατάσεων και αποσπάσεων εκπαιδευτικών για το επόμενο σχολικό έτος, 2016-2017, θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και θα στηρίζεται στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω συνδικαλιστικών φορέων χαιρετίζουν  την άμεση ανταπόκριση του κ. Πελεγρίνη στα θέματα που άπτονται ενός τόσο σοβαρού θέματος, όπως είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και ευελπιστούν ότι με τη στάση του αυτή θα συνδράμει στην επίλυση πολλών από τα προβλήματα που ταλανίζουν τόσο αυτήν όσο και τους εκπαιδευτικούς που την υπηρετούν.


Στη συνέχεια των επαφών τους στο υπουργείο, οι εκπρόσωποι έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για τα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, καθ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον οποίον αντήλλαξαν, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, απόψεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό.

Ανακοίνωση των φορέων για συνάντηση με τον Υφυπουργό: 

Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 εκπρόσωποι των Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας, Ε.Λ.Μ.Ε. Βάδης Βυρτεμβέργης και του Συλλόγου Δασκάλων Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας συναντήθηκαν στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Παιδείας, καθ. Θ. Πελεγρίνη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Γερμανία και στις εκπαιδευτικές ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το κάθε κρατίδιο. Ο κ. Πελεγρίνης  στην ενημέρωσή του προς τους συνδικαλιστικούς φορείς διαβεβαίωσε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προτίθεται να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των αμιγώς Ελληνικών Λυκείων στη Γερμανία και ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε αιφνιδιαστικές αλλαγές στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι ήδη έχει συσταθεί ελληνοβαυαρική επιτροπή διαχείρισης των εκπαιδευτικών θεμάτων του κρατιδίου, ενώ οι διαδικασίες σύστασης διακρατικών επιτροπών στα υπόλοιπα κρατίδια βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι η εγκύκλιος των παρατάσεων και αποσπάσεων εκπαιδευτικών για το επόμενο σχολικό έτος, 2016-2017, θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και θα στηρίζεται στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω συνδικαλιστικών φορέων χαιρετίζουν  την άμεση ανταπόκριση του κ. Πελεγρίνη στα θέματα που άπτονται ενός τόσο σοβαρού θέματος, όπως είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και ευελπιστούν ότι με τη στάση του αυτή θα συνδράμει στην επίλυση πολλών από τα προβλήματα που ταλανίζουν τόσο αυτήν όσο και τους εκπαιδευτικούς που την υπηρετούν.

Στη συνέχεια των επαφών τους στο Υπουργείο, οι εκπρόσωποι έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για τα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, καθ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον οποίον αντήλλαξαν, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, απόψεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό.
Στο πλευρό των ομογενειακών φορέων, εκπαιδευτικών και μαθητών δήλωσε ότι βρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Μιχ. Κόκκινος, ο οποίος προτίθεται να στηρίξει την οποιαδήποτε προσπάθεια, η οποία αποσκοπεί στην ακώλυτη και χωρίς διακρίσεις διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και κατ ‘  επέκταση στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Για την Ε.Λ.Μ.Ε. Βάδης-Βυτεμβέργης:
Ζήκου Βασιλική, Ζαρογιάννη Καλλιόπη
Για την Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας:
Μπέση Σπυριδούλα-Ίρις
Για το Σύλλογο Δασκάλων Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας:
Ζέρβα Εύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.