Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Τι δήλωσε ο Υφυπουργός Παιδείας κατά την επίσκεψή του στο Ντίσελντορφ

Συνέντευξη παραχώρησε στο ομογενειακό πορταλ allesgr.de ο Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Στην ερώτηση για το λόγο της επίσκεψης ο Υπουργός δήλωσε:

 Όπως γνωρίζετε, στη Γερμανία είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής ομογένειας, ήδη έχει συσταθεί στην Ελλάδα, εδώ και δύο μήνες περίπου, μία ομάδα εργασίας που πρόκειται να καταθέσει προσεχώς τις προτάσεις της για τον τρόπο που θα μπορούσε να λειτουργεί καλύτερα η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Αλλά θεωρώ απαραίτητο να έχω άμεση επαφή με τα σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς, με τους γονείς. Έχουμε ξεκινήσει ένα οδοιπορικό μακρύ, έχω πάει στη Γαλλία, έχω πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφατα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα βρίσκομαι στη Γερμανία, όπου μετά το Ντίσελντορφ θα επισκεφθώ το Μόναχο, μετά το Μόναχο θα πάω στη Στουτγάρδη. Όλη αυτή η διαδικασία έχει σα στόχο την καλύτερη δυνατή ενημέρωση, να δω από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Πρέπει να πω ότι ο στόχος είναι να γίνει μία μεταρρύθμιση που δε θα αναφέρεται απλώς στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, αλλά και στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, γιατί ανέκαθεν το Υπουργείο Παιδείας θεωρούσε το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα και την εκπαίδευση της ελληνικής ομογένειας αδιάσπαστες ενότητες. Θέλω, όμως, να πω ένα πράγμα, ότι η όποια μεταρρύθμιση αποφασιστεί, θα πρέπει να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση τόσο των ανθρώπων της ελληνικής ομογένειας όσο και των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας. Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Η μεταρρύθμιση η οποία , εφόσον ολοκληρωθεί, θα προταθεί, θα έχει δύο βασικές παραμέτρους: πρώτον, δε θα διαγράφει ό,τι θετικό έχει γίνει μέχρι σήμερα και δεύτερον, δεν πρόκειται να είναι μια μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί την επόμενη μέρα, αλλά θα έχει έναν ορίζοντα στο μέλλον να εφαρμοστεί σωστά. Μ’ αυτήν την έννοια θέλω να καθησυχάσω και τον κόσμο εδώ. Δε σημαίνει ότι η μεταρρύθμιση που θα γίνει εδώ στη Γερμανία για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση θα καταργήσει και τα υφιστάμενα, αμιγώς ελληνικά σχολεία. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία αυτά να επιτελέσουν έναν καλύτερο, πιο δημιουργικό, πιο αποτελεσματικό ρόλο ,γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ελληνόγλωσσα σχολεία, όπως τα κοινοτικά σχολεία της Αρχιεπισκοπής στην Αμερική έχουν επιτελέσει σημαντικότατο έργο. Αν τα παιδιά μιλάνε ελληνικά στην Αμερική το οφείλουμε στα κοινοτικά σχολεία κι αν εδώ πέρα τα ελληνόπουλα μπορούν και μιλάνε, το οφείλουν εν πολλοίς σ’ αυτά τα σχολεία. Ελπίζω να είμαστε σύντομα σε θέση να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για το τι σκέφτεται το Υπουργείο να κάνει για την προώθηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό».

Ο Υφυπουργός βρίσκεται σήμερα στο Μόναχο όπου είχε συναντήσεις με τον ομόλογό του καθώς και σχολικούς φορείς, ενώ αύριο θα επισκεφτεί την Στουτγάρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.