Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

H έκθεση «Hate hurts» στο Στέκι Μεταναστών

Το «Hate hurts» είναι ένα ντοκιμαντέρ-φωτογραφικό έργο που προβάλλει τις ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα εγκλημάτων μίσους.

Το πρώτο μέρος ξεκινά από την Ελλάδα, όπου τα περιστατικά των εγκλημάτων μίσους είναι ιδιαίτερα υψηλά στις κοινότητες των προσφύγων και μεταναστών. Θίγει την ανάγκη παρέμβασης για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση και η αύξηση του ρατσισμού σαν μια ανθρωπιστική κρίση και την ανάγκη για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αιτίες και τις επιπτώσεις αυτών των εγκλημάτων. Η φωτορεπόρτερ Τσίντσια Ντ' Αμπρόζι ήρθε στην Ελλάδα, συνάντησε τα θύματα, συνομίλησε μαζί τους και «κατέγραψε» τις πληγές τους.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης «Hate hurts», στις 21 Μαρτίου στο Στέκι Μεταναστών, θα γίνει συζήτηση σχετικά με τα εγκλήματα μίσους με ομιλητές τη συντονίστρια του «Δικτύου για τα Δικαιώματα Μεταναστών και Προσφύγων» της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Ιωάννα Σκούρα, τη φωτογράφο Τσίντσια Ντ' Αμπρόζι και την Τίνα Σταυρινάκη από το «Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν καταγραφεί, στην Ελλάδα τα πιο συχνά θύματα είναι πρόσφυγες και μετανάστες/στριες, ΛΟΑΤKI άτομα (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουήρ, Ίντερσεξ) και Εβραίοι/ες.

Με βάση τα στοιχεία του «Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας», το 2014 καταγράφηκαν 81 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 100 θύματα. Σε 46 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής προέλευσης ή χρώματος, ενώ σε 32 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα (σε τρία τέτοια περιστατικά τα θύματα ήταν αλλοδαποί). Τέλος, σε τρία αντισημιτικά περιστατικά βεβηλώθηκαν ιερός χώρος και σύμβολα.

Η κ. Σκούρα καταλήγει ότι «οι υποθέσεις φερόμενων ως εγκλημάτων μίσους πολύ σπάνια φτάνουν στα δικαστήρια και, ακόμα και αν φτάσουν εκεί, το κίνητρο μίσους πολύ σπάνια λαμβάνεται υπόψη στη δίκη. Η ελληνική αστυνομία έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων για τα εγκλήματα μίσους, τα οποία διατίθενται σε όποιον τα ζητήσει, αλλά δεν δημοσιεύονται. Τα εγκλήματα μίσους συχνά δεν καταγράφονται, τόσο εξαιτίας της παράλειψης της αστυνομίας να καταγράψει το πιθανό κίνητρο μίσους, όσο και εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης των θυμάτων στην αστυνομία, που οδηγεί τα θύματα να μην καταγγείλουν το έγκλημα μίσους».

Η έκθεση «Hate Hurts», που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας, θα φιλοξενείται στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13, Αθήνα) και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαρτίου.
 
 πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου