Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Μηνύματα από τουριστική έκθεση ITB στο Βερολίνο


Της Αννας Κωνσταντουλάκη, δημοσίευτηκε στο patris.gr

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τη διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου για τον κρητικό τουρισμό, ενώ οι παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξουν απρόοπτα γεγονότα, η συνολική κίνηση θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Φέτος υπάρχουν περισσότερες προγραμματισμένες πτήσεις συγκριτικά με το 2015 ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουμε πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ο Μιχάλης Βαμιεδάκης, εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης είπε στην “Π”: “Υπάρχει ένας γενικός προβληματισμός για το πώς θα αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα. Από εκεί και πέρα έχουμε περισσότερες προγραμματισμένες πτήσεις σε σχέση με πέρυσι και εκτιμούμε ότι θα έχουμε πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής”.

Η πορεία των κρατήσεων δείχνει ότι έχουμε αύξηση από τη γερμανική αγορά, μικρή πτώση από Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και κρατήσεις στα επίπεδα του 2015 από την Αγγλία.

Ο κ. Βαμιεδάκης σημείωσε ότι αν η σεζόν κυλήσει ομαλά θα έχουμε μια πολύ καλή τουριστική χρονιά.

“Πιστεύω ότι στο κλείσιμο της σεζόν το πρόσημο θα είναι θετικό και λίγο καλύτερο από πέρυσι” είπε στην “Π” ο τουριστικός επιχειρηματίας Μανόλης Μανούσος από την έκθεση του Βερολίνου όπου βρίσκεται.

“Περιμένουμε πολύ μεγάλη αύξηση από τη γερμανική αγορά και αν δεν συμβεί κάτι αρνητικό γενικά στην Ελλάδα, εκτιμώ ότι η συνολική αύξηση από όλες τις αγορές θα φθάσει το 10% σημείωσε ο τουριστικός επιχειρηματίας Ζαχαρίας Χνάρης, σημειώνοντας κι εκείνος ότι υπάρχει προβληματισμός από όλους.

Τι λέει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ

Καταλύτη για την περαιτέρω εξέλιξη του Ελληνικού τουρισμού και κατ´ επέκταση της συνεισφοράς του στην ελληνική οικονομία και απασχόληση, χαρακτηρίζει την εφετινή τουριστική χρονιά, σε δήλωση του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ 2016, που άνοιξε τις πύλες της χθες στο Βερολίνο. 

Παράλληλα εκτιμά ότι το 2016 αφίξεις και έσοδα θα κινηθούν ανοδικά σε σχέση με πέρυσι.

"Συνυπολογίζοντας στοιχεία που λαμβάνουμε στην έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για το 2016, καθώς και στοιχεία από Tour Operators, αλλά και online συστήματα, όπως το Amadeus, η εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις, για το σύνολο του έτους, μπορεί να ανέλθουν στα 25 εκατ. (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. το 2015. 


Παράλληλα, εκτιμούμε ότι τα συνολικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. ευρώ το 2015. Η αύξηση δεν θα είναι οριζόντια σε όλη την χώρα. Συγκεκριμένοι προορισμοί που πλήττονται από το προσφυγικό θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση στις αφίξεις τους" αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης.

Αναγκαία προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, ενόψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου, είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, μέχρι το τέλος Απριλίου, τονίζει ο κ. Ανδρεάδης.

Παράλληλα, συμπληρώνει ότι πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα από την Πολιτεία οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης καθημερινότητας και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών και των τουριστικών προορισμών, ιδιαίτερα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που έχουν όλο αυτό το διάστημα απορροφήσει το βάρος του προσφυγικού.

"Στην περίπτωση που οι ως άνω παράγοντες δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εικόνα της Ελλάδας να επιβαρυνθεί σημαντικά και να καταγραφούν σοβαρές απώλειες στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού και κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση και σε όλους τους άλλους κλάδους και επαγγέλματα που διασυνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται τα συνολικά αποτελέσματα να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015", υπογραμμίζει ο κ. Ανδρεάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.