Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Στον Κύπριο Αντώνη Γεωργίου βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας

Ο Αντώνης Γεωργίου είναι ο ένας από τους δώδεκα νικητές του φετινού Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας, για το βιβλίο του «Ένα Αλπούμ Ιστορίες» από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό». Το μυθιστόρημα αυτό απέσπασε και το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, ενώ μέρος του έχει δραματοποιηθεί και θα ανέβει στο σανίδι τον ερχόμενο Μάιο.
Το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) καθιερώθηκε το 2009 και απονέμεται για όγδοη φορά φέτος. Απονέμεται κάθε χρόνο σε δώδεκα πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και αποσκοπεί στην προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας καθώς και την κυκλοφορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας σε διασυνοριακό επίπεδο. O διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη».
Οι νικητές θα παραλάβουν το βραβείο τους από τον  Tibor Navracsics, επίτροπο αρμόδιο για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό στα πλαίσια ειδικής τελετής στο Concert Noble των Βρυξελλών στις 31 Μαΐου.

Οι δώδεκα νικητές είναι: Christophe Van Gerrewey (Βέλγιο), Tanja Stupar-Trifunovi (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Benedict Wells (Γερμανία), Bjοrn Rasmussen (Δανία), Paavo Matsin (Εσθονία), Jes FAs Carrasco (Ισπανία), Αντώνης Γεωργίου (Κύπρος), Gast Groeber (Λουξεμβούργο), Nenad Joldeski (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), Claudiu M. Florian (Ρουμανία), Jasmin Β. Frelih (Σλοβενία), Selja Ahava (Φινλανδία).
Ο Αντώνης Γεωργίου είναι ο τρίτος Κύπριος που τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο, μετά τη Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη (2010) και τον Αιμίλιο Σολωμού (2013).
Ο Αντώνης Γεωργίου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1969, σπούδασε νομικά στη Μόσχα και έκανε μεταπτυχιακά στο Λονδίνο. Ζει και εργάζεται στη Λεμεσό ως δικηγόρος. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στις θεατρικές σπουδές και ασχολείται με τη συγγραφή διηγημάτων, ποιημάτων και θεατρικών έργων

Πηγή: http://dialogos.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.