Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

BILD: "44 λόγοι γιατί αγαπάμε την Τουρκία"

Η ΒΙLD, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Ευρώπη, με έντονο δημαγωγικό και λαϊκίστικο προφίλ πολλές φορές αποτελεί τον προπομπό της γερμανικής κυβερνητικής γραμμής.

Σε νέο της δημοσίευμα αναφέρεται στους "παρά τον Ερντογάν, 44 λόγους που αγαπάμε την Τουρκία" κάνοντας μνεία στο γεγονός ότι στην Τουρκία κάνουν καριέρα οι Γερμανοί ποδοσφαιριστές Podolski, Gomez μέχρι στο ότι η Τουρκία είναι τουριστικός προορισμός για 5,5 εκ Γερμανούς.


H σχέση Γερμανίας - Τουρκίας βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί τόσο λόγω της σατιρικής εκπομπής του Jan Böhmermann, όσο κυρίως λόγω της απόφασης αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Οι απειλές του Ερντογάν στους βουλευτές, τουρκικής καταγωγής, δημιούργησε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα. Από την άλλη, η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να θεωρεί απαραίτητη την Τουρκία για το προσφυγικό και επιδιώκει να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις. Πολλοί ερμήνευσαν την απουσία της Καγκελαρίου και πολλών Υπουργών από την ψηφοφορία για την γενοκτονία των Αρμενίων στις αρχές του μήνα ως μήνυμα καλής θέλησης προς την Τουρκία.

Βέβαια το γεγονός της σημερινής δημοσίευσης ανασύρει  στη μνήμη μας το "Pleite-Griechen". Το 2010 που εκδηλώθηκε η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα η BILD πρωτοστατούσε σε επιθέσεις, όχι όμως ενάντια σε πολιτικούς ή έστω την κυβέρνηση, αλλά στους "Έλληνες".

Τότε δεν είχε προφανώς σημασία αν έπαιζαν Γερμανοί σε ελληνικές ομάδες, ούτε ότι 2 εκ. Γερμανοί επέλεγαν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, ούτε ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ούτε ότι οι Έλληνες είναι φιλόξενος λαός ούτε ότι καν η πολιτιστική κληρονομιά της  Ακρόπολης (την οποία μάλιστα πρότειναν να πουλήσουμε έναντι του χρέους), σαν τα παρόμοια επιχειρήματα που συναντά κανείς στους "44 λόγους".

Το ότι σήμερα ζουν 1,5 εκ Τούρκοι στην Γερμανία και άλλοι τόσοι με γερμανική υπηκοότητα σαφώς η γερμανική πολιτική και δημοσιογραφική εξουσία οφείλει να το σεβαστεί και να εξασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη εντός της χώρας.

Παραθέτοντας όμως, δίπλα δίπλα τα θέματα, αφενός μπορεί κανείς να κατανοήσει το μέγεθος της υποκρισίας των δημοσιογράφων του μέσου, αφετέρου το μέγεθος της επίθεσης που δέχτηκε από το 2010 η χώρα μας.

"Δ"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.