Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Deutschlandfunk: Αφιέρωμα στην αποτυχία (;) της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη

300 εκ πιστούς καταγράφει η Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο, ως η 3η μεγαλύτερη χριστιανική θρησκεία. Εκπροσωπείται από 14 διαφορετικές αυτοκέφαλες Εκκλησίες.
Στις 19 Ιουνίου είχε προγραμματιστεί η πρώτη κοινή Σύνοδος όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Κρήτη, η πρώτη σύνοδος μετά από το 381 μΧ.
Στην ιστοσελίδα του Deutschlandfunk (κρατικό ραδιοφωνικό κανάλι) δημοσιεύονται καθημερινά τις τελευταίες μέρες αφιερώματα στην πανορθόδοξη σύνοδο.

Το σημερινό άρθρο φέρει τον τίτλο "Αποτυχία; Και αν ναι, γιατί;" και  φιλοξενεί συνέντευξη με τον  επί χρόνια ανταποκριτή του ARD στην Κωνσταντινούπολη, Ulrich Pick.

Το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ρωσίας μαζί με άλλα 4 Πατριαρχεία (Γεωργίας, Βουλγαρίας, Σερβία, Αντιοχείας) ζήτησε την αναβολή της Συνόδου φαίνεται να προδικάζει την ουσιαστική αποτυχία της.
Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης δεν αποδέχθηκε μέχρι στιγμής την αναβολή της Συνόδου (που στην ουσία θα σημαίνει την ακύρωσή της).

Στο ερώτημα αν από τώρα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι απέτυχε η Σύνοδος, ο Pick απαντά καταφατικά, καθώς η Σύνοδος δεν θα μπορεί να μιλήσει για "ενότητα", που αποτελεί και μέρος του συνθήματος της Συνόδου.

Στο ερώτημα γιατί κάποιες Εκκλησίες δήλωσαν λίγο πριν την έναρξη την αποχή τους δήλωσε ότι " δεν μπορεί κανείς με σιγουριά να αποφανθεί για αυτό, καθώς οι λόγοι για τους συμμετέχοντες που τελικά θα απέχουν είναι διαφορετικοί. Καταλήγει όμως, στο γεγονός ότι στην Εκκλησία της Ρωσίας μπορεί να υπήρχε ο φόβος να χαθεί το ξεχωριστό "ειδικό της βάρος ".

Επίσης. εκτιμά ότι στην ουσία είναι ένα θέμα εξουσίας μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης. Η Ρωσία έβαλε από την τελευταία συνάντηση. τέλος Γενάρη, στην Ελβετία τους δικούς της όρους. Όπως π.χ.  να μην υπάρχει θέμα πλειοψηφίας στις αποφάσεις (να υπάρχει απόφαση κοινής συναίνεσης) και δεύτερον, η Σύνοδος να μην πραγματοποιηθεί στην έδρα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως όπως επιθυμούσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Το γεγονός αυτό επηρεάστηκε και από την εξέλιξη της κατάρριψης του ρώσικου αεροπλάνου από την Τουρκία και την πίεση από την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας.

Και τι θα γίνει αν η Σύνοδος τελικά πραγματοποιηθεί και αγνοήσει τις απουσίες;
"Δύσκολα θα υιοθετήσει και θα εφαρμόσει η Ρωσική Εκκλησίας αποφάσεις που πάρθηκαν χωρίς αυτήν" απαντάει ο Pick. Όπως επίσης κατά πόσο τα όποια συμπεράσματα / αποφάσεις θα είναι θέμα που θα αφορά τους πιστούς και όχι απλά τους 300 περίπου που θα συμμετέχουν στην Σύνοδο..

Στο ερώτημα δε αν θα έχουμε πλέον δυο Ορθόδοξες Εκκλησίες υποστηρίζει ότι:
"Τις είχαμε ήδη, έστω στη μορφή δυο μπλοκ. Το μπλοκ των Σλάβων Ορθόδοξων Εκκλησιών με επικεφαλής την Ρωσία και το ελληνικό μπλοκ με επικεφαλής τον Βαρθολομαίο και την Κωνσταντινούπολη. Και υπάρχουν και πολιτικές διαφορές. Όπως πχ η διαφορετική προσέγγιση της Ρώμης".

Τέλος, ο Pick  αναφέρεται στην πολιτική δράση των Εκκλησιών παρατηρώντας ότι η Ρώσικη Εκκλησία έχει περισσότερο πολιτικό και παρεμβατικό χαρακτήρα από ότι η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης αν και η τελευταία διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με την Αμερική και τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που όμως δεν δείχνει να τις χρησιμοποιεί παρεμβατικά.

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο πρώην ανταποκριτής του ARD εύχεται μεν αλλά δεν είναι αισιόδοξος ότι, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, θα ζήσουμε μια Σύνοδο των Ορθόδοξων Εκκλησιών με τη συμμετοχή όλων των Εκκλησιών.

http://www.deutschlandfunk.de/panorthodoxes-konzil-teil-3-gescheitert-und-wenn-ja-warum.886.de.html?dram:article_id=356798

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.