Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

"ΚΙΝΗΜΑ" Βάδης Βυρτεμβέργης: Κριτική για την απουσία ψήφου αποδήμου στο νομοσχέδιο

Χθες δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση η πρόταση των κυβερνητικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για τον εκλογικό νόμο. 

Η δημοσιοποίηση μιας ρύθμισης του εκλογικού νόμου η οποία δεν περιλαμβάνει ρύθμιση για το θέμα του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό (παρά τις παλιότερες δηλώσεις Τσίπρα και Καμμένου και πρόσφατες Υπουργών) δίχνει
αφενός την αναξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης αφετέρου την απροθυμία να υλοποιηθεί το άρθρο 51 του συντάγματος.

Η πρόταση της ψήφου του Ελληνισμού της Διασποράς δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να το "ανοίγει" και να το "κλείνει" κανείς ανάλογα με τη συγκυρία και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες  και επιδιώξεις.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί και από τις περισσότερες κομματικές οργανώσεις των κομμάτων στο εξωτερικό αλλά και από τους οργανωμένους φορείς δίνουν απαντήσεις σε ψευτοδιλήμματα του τύπου "οι έξω αποφασίζουν για τους μέσα", "κίνδυνος για το αδιάβλητο των εκλογών", "θα πάρουν τις έδρες οι έξω" κ.ο.κ.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν κατέθεσαν έστω προς διαβούλευση το θέμα αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση και ότι οι "πατριωτικές" κορόνες του παρελθόντος ήταν απλά ψηφοθηρικές και χωρίς ουσιαστικό πολιτκό περιεχόμενο.

Το να μην μπορεί η πολιτική εξουσία της χώρας να δει το συγκεκριμένο γεγονός ως στοιχείο που θα αξιοποιεί τις δυνάμεις εκτός συνόρων και να το αντιλαμβάνεται ως "χάρη" αποδεικνύει μόνο την κοντόφθαλμη προσέγγιση και την αδυναμία να σχεδιάσει στρατηγικά για το αύριο της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

H απαίτηση των ομογενών τουλάχιστον της Ευρώπης είναι:
- Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο απόδημο ελληνισμό
- Συγκρότηση εκλογικών περιφερειών στον απόδημο
- Την καθιέρωση της επιστολικής φήφου των ελλήνων εξωτερικού με παράλληλη δυνατότητα συμμετοχής μέσω ψηφοφοριών που θα διεξάγονται στα Προξενεία, Ελληνικές Κοινότητες, χώρους δημοσίων ή τοπικών φορέων (όπως στις Ευρωεκλογές).


Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μη αφήσουν και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη και να ξεκινήσει μια ειλικρινής διαβούλευση όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα σε βάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.