Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Το Ρίο αποχαιρετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες - Ο πίνακας μεταλλίων

Το Ρίο αποχαιρετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την τελετή λήξης που ξεκίνησε πριν λίγη ώρα.  19 ημέρες με αγωνιστική δράση σε 28 διαφορετικά αθλήματα δίνοντας τη σκυτάλη στο Τόκιο, όπου σε τέσσερα χρόνια θα φιλοξενηθούν οι 32οι Αγώνες.

Στο Ρίο φιλοξενήθηκαν 10.500 αθλητές από 206 χώρες, ενώ ξεχωριστή θέση είχε η ομάδα των προσφύγων που αγωνίστηκε με τη σημαία της ΔΟΕ,
μετά από πρωτοβουλία της ίδιας της ομοσπονδίας. Στις καινοτομίες των φετινών αγώνων συμπεριλήφθηκαν τα αθλήματα του ράγκμπι και του γκολφ που αγαπήθηκαν από το κοινό.

Στα πρόσωπα που ξεχώρισαν βρίσκεται ο θρύλος του στίβου Ουσέιν Μπολτ, που κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στα 100, τα 200 και τα 4Χ100, ανεβάζοντας στα 9 χρυσά την συγκομιδή του, όπως και ο Μάικλ Φελπς με πέντε χρυσά (4x200 μ. ελεύθερο, 200 μ. πεταλούδα, 4x100 μ. μικτό, 4x100 μ. ελεύθερο, 200 μ. μικτό) και ένα ασημένιο, στην κούρσα που έχασε από τον νεαρό Σκούλινγκ.

Πάντως, η επίδοση που προκάλεσε αίσθηση καταγράφηκε τη νύχτα της 14ης Αυγούστου. Ο φανταστικός Γουέιντ Φαν Νίεκερκ από τη Νότια Αφρική «έσπασε» τα χρονόμετρα και με 43΄΄03, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα που κατείχε ο Μάικλ Τζόνσον με 43΄΄18 από το 1999.
Ομαδικά αθλήματα
Στο μπάσκετ τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες οι ΗΠΑ δεν είχαν αντίπαλο, ενώ στο ποδόσφαιρο η Βραζιλία του Νεϊμάρ κατάφερε να κερδίσει στον τελικό την Γερμανία. Αντίθετα, στις γυναίκες η Βραζιλία της Μάρτα συμβιβάστηκε με την τέταρτη θέση, με τις γερμανίδες να κατακτούν το χρυσό. Η «σελεσάο» στο βόλεϊ ανδρών ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου, ενώ στο πόλο η Σερβία. Στο πόλο συμμετείχε και η εθνική μας ομάδα, που κατέλαβε την 6η θέση.
Οι Έλληνες αθλητές
Τα 6 μετάλλια, 3 χρυσά, 1 ασημένιο και 2 χάλκινα, αποτελούν την 5η καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων στην ιστορία της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η ομάδα των αθλητών που συμμετείχαν ήταν η μικρότερη των τελευταίων 20 ετών.

​Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέκτησε 50 μετάλλια στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, πήρε 16 στους Αγώνες της Αθήνας το 2004, 13 στο Σίδνεϊ το 2000 και 8 στην Ατλάντα το 1996.

Στο Ρίο η Ελλάδα κατέκτησε δύο μετάλλια με την Άννα Κορακάκη στη σκοποβολή. Πανηγύρισε την πρωτιά στους κρίκους με τον Λευτέρη Πετρούνια, ακολούθησε το αργυρό του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας, οι Τάκης Μάντης και ο Παύλος Καγιαλής ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου στα 470 της ιστιοπλοΐας, ενώ η Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τον κατάλογο των μεταλλίων και θα είναι η σημαιοφόρος για την πατρίδα μας στην τελετή λήξης.


Πηγή: kicker, zougla.ge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.